skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło musi być wysokiej jakości, bez dodatków, o zawartości tłuszczu co najmniej 82,5%
Krok 2:
Bierzemy grubościenną patelnię z pogrubionym dnem. Pokrój masło na kawałki 50-100 gr.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 150°C i umieść tam patelnię z olejem. Pozwól, aby masło stopiło się i powoli obrało w piekarniku, bez przykrycia i bez mieszania, aż zamieni się w czyste, bursztynowo-złote ghee, z twardą cienką skórką na powierzchni i masą jasnozłotych osadów na dnie.
Krok 4:
Po około półtorej godzinie wyjmujemy patelnię z olejem z piekarnika
Krok 5:
Usuń złotą piankę. Pozwól olejowi ostygnąć, w przeciwnym razie słoik może pęknąć z wrzącego oleju, do którego go przelejemy
Krok 6:
Spuść przezroczyste ghee przez durszlak lub sito pokryte płóciennym ręcznikiem lub czterowarstwową gazą. Wlej tyle oleju, ile możesz przelać, nie zakłócając osadów. Osady można wykorzystać do pieczenia, włożyć do owsianki... Zwolennicy zdrowego odżywiania ich nie używają. Ja też
to najlepsza metoda robienia ghee. Ponieważ w tym przypadku ciepło otacza naczynia olejem ze wszystkich stron, a nie tylko na dole, ghee gotuje się, choć powoli, ale prawie bez interwencji z twojej strony. Powierzchnia oleju zostanie zaciśnięta skórką, a ciała stałe osiądą na dnie patelni i staną się miękkie, lekko galaretowate.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g