masło ghee w piekarniku

olej ghee (Gi) to niezwykle zdrowy produkt dla ludzi. Wspomaga trawienie i nie podnosi poziomu cholesterolu; - poprawia pamięć i wzrok; - ma działanie odmładzające, wspomaga regenerację komórek; - zawiera witaminy A, E, kwas nikotynowy oraz składniki mineralne: Na, K, Ca, P, Mg, Fe.... Olej jest przechowywany przez długi czas. Można go używać nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii. Hindusi nie bez powodu nazywają ten olej "płynnym złotem";
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 98 % 83 g
węglowodany 1 % 1 g
734 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło musi być wysokiej jakości, bez dodatków, o zawartości tłuszczu co najmniej 82,5%

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy grubościenną patelnię z pogrubionym dnem. Pokrój masło na kawałki 50-100 gr.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 150°C i umieść tam patelnię z olejem. Pozwól, aby masło stopiło się i powoli obrało w piekarniku, bez przykrycia i bez mieszania, aż zamieni się w czyste, bursztynowo-złote ghee, z twardą cienką skórką na powierzchni i masą jasnozłotych osadów na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po około półtorej godzinie wyjmujemy patelnię z olejem z piekarnika

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń złotą piankę. Pozwól olejowi ostygnąć, w przeciwnym razie słoik może pęknąć z wrzącego oleju, do którego go przelejemy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść przezroczyste ghee przez durszlak lub sito pokryte płóciennym ręcznikiem lub czterowarstwową gazą. Wlej tyle oleju, ile możesz przelać, nie zakłócając osadów. Osady można wykorzystać do pieczenia, włożyć do owsianki... Zwolennicy zdrowego odżywiania ich nie używają. Ja też

to najlepsza metoda robienia ghee. Ponieważ w tym przypadku ciepło otacza naczynia olejem ze wszystkich stron, a nie tylko na dole, ghee gotuje się, choć powoli, ale prawie bez interwencji z twojej strony. Powierzchnia oleju zostanie zaciśnięta skórką, a ciała stałe osiądą na dnie patelni i staną się miękkie, lekko galaretowate.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy