placki jabłkowe bez drożdży w piekarniku ze śliwkami

przepyszne chrupiące paszteciki bez drożdży - szybkie i łatwe. Ciasto zgodnie z tym przepisem jest bardzo posłuszne, miękkie i giętkie i nie musisz się martwić - ciasta okażą się, czy nie, zawsze okazują się bardzo smaczne. Możesz je ugotować z dowolnym odpowiednim nadzieniem.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 64 % 18 g
139 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec placki bez drożdży w piekarniku na kefirze z jabłkami i innymi dodatkami. Bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Gasimy sodę w kefirze, dodajemy sól, jajka, śmietanę, olej roślinny i dobrze mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Tworzymy Kolobok, zawijamy go w folię spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po około 20 minutach włączamy piekarnik i podgrzewamy go do temperatury 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie się, zanim włożymy do niego placki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robimy ciasta z dowolnym nadzieniem z ciasta, zrobiłem dwa rodzaje. Pierwszym nadzieniem są jabłka ze śliwkami i orzechami. Pocieramy jabłka i gotujemy w kuchence mikrofalowej do miękkości (robimy to, aby nie straciły koloru).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suszone śliwki bez pestek parzymy wrzącą wodą, kroimy i dodajemy do jabłek. Dodajemy tam posiekane orzechy. Wszystko mieszamy. Drugim nadzieniem jest kapusta kiszona ze smażoną cebulą. Smażyć posiekaną cebulę na patelni, dodać kiszoną kapustę i smażyć wszystko razem przez kilka minut podczas mieszania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto, dzielimy je nożem na równe kawałki (lub po prostu ściskamy rękami), rozkładamy rękami na ciasta, rozprowadzamy na środku niewielką ilością nadzienia i ostrożnie mocujemy krawędzie. Zrobiłem placki o różnych kształtach, aby nie pomylić się z nadzieniem: zrobiłem trójkątne z jabłkami i owalne z kapustą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Placki układamy na naoliwionej blasze do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i wysyłamy do piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz placki przez 30 minut i piecz następną partię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko, nasze ciasta są gotowe-tanie i gniewne, a co najważniejsze, bardzo smaczne, pachnące i apetyczne!

uwielbiam ciasta według tego przepisu, ponieważ uwielbiam wypieki z ciasta kefirowego. Po upieczeniu powierzchnia placków jest lekko pokryta pęknięciami, tak powinno być. Orzechy dobrze przylegają do powierzchni i z tego ciasta wychodzą chrupiące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy