skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec placki bez drożdży w piekarniku na kefirze z jabłkami i innymi dodatkami. Bierzemy produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Gasimy sodę w kefirze, dodajemy sól, jajka, śmietanę, olej roślinny i dobrze mieszamy.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Tworzymy Kolobok, zawijamy go w folię spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po około 20 minutach włączamy piekarnik i podgrzewamy go do temperatury 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie się, zanim włożymy do niego placki.
Krok 4:
Robimy ciasta z dowolnym nadzieniem z ciasta, zrobiłem dwa rodzaje. Pierwszym nadzieniem są jabłka ze śliwkami i orzechami. Pocieramy jabłka i gotujemy w kuchence mikrofalowej do miękkości (robimy to, aby nie straciły koloru).
Krok 5:
Suszone śliwki bez pestek parzymy wrzącą wodą, kroimy i dodajemy do jabłek. Dodajemy tam posiekane orzechy. Wszystko mieszamy. Drugim nadzieniem jest kapusta kiszona ze smażoną cebulą. Smażyć posiekaną cebulę na patelni, dodać kiszoną kapustę i smażyć wszystko razem przez kilka minut podczas mieszania.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto, dzielimy je nożem na równe kawałki (lub po prostu ściskamy rękami), rozkładamy rękami na ciasta, rozprowadzamy na środku niewielką ilością nadzienia i ostrożnie mocujemy krawędzie. Zrobiłem placki o różnych kształtach, aby nie pomylić się z nadzieniem: zrobiłem trójkątne z jabłkami i owalne z kapustą.
Krok 7:
Placki układamy na naoliwionej blasze do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i wysyłamy do piekarnika.
Krok 8:
Piecz placki przez 30 minut i piecz następną partię.
Krok 9:
Wszystko, nasze ciasta są gotowe-tanie i gniewne, a co najważniejsze, bardzo smaczne, pachnące i apetyczne!
uwielbiam ciasta według tego przepisu, ponieważ uwielbiam wypieki z ciasta kefirowego. Po upieczeniu powierzchnia placków jest lekko pokryta pęknięciami, tak powinno być. Orzechy dobrze przylegają do powierzchni i z tego ciasta wychodzą chrupiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g