skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy od przygotowania dyni, którą trzeba upiec. Lepiej zrobić to z wyprzedzeniem. Dynia piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Zamiast pieczenia dynię można ugotować, ale smak ciasta w tym przypadku będzie nieco inny. Okaże się również smaczny, ale jego smak będzie nieco mniej wyrafinowany. Posiekaj pieczone kawałki dyni na puree za pomocą blendera. Możesz nawet pozostawić surową dynię, po prostu siekając puree i odsączając uwolniony sok. Dotyczy to zwłaszcza dojrzałej i słodkiej dyni. Ważnym warunkiem jest to, że dynia musi być bardzo dobrze posiekana, w przeciwnym razie istnieje duże ryzyko, że po prostu się nie upiecze. Kolor gotowego ciasta zależy od koloru dyni i jej odmiany. Im ciemniejsza Dynia, tym ciemniejsze i bardziej pomarańczowe będzie ciasto.
rodzynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie napełnij ciepłą czystą wodą i pozostaw na 15 minut. Po ponownym umyciu rodzynek i wysuszeniu ręcznikiem papierowym.
twaróg, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem. Dodaj twaróg do puree z dyni. Twaróg należy najpierw przetrzeć przez sito, aby uzyskać większą kruchość i jednorodność. Dodaj również zmiękczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Masa powinna mieć gładką i jednorodną konsystencję.
wlej mąkę. Jeśli nie ma gotowej mąki owsianej, możesz zmielić płatki owsiane za pomocą młynka do kawy lub nawet blendera. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale zaletą płatków owsianych jest to, że ciasto nie będzie zawierało glutenu. Wymieszaj wszystko przez 30 sekund. Należy pamiętać, że zarówno dynia, jak i twaróg mogą mieć różną wilgotność, więc mąka (zarówno owsiana, jak i przy jej wymianie - pszenica lub jakakolwiek inna, może wymagać więcej lub trochę mniej).Po rozbiciu jajka (lepiej zrobić to w osobnym pojemniku, a po dodaniu do ciasta, aby przypadkowo nie zepsuć ciasta nieświeżym jajkiem), wymieszaj wszystko przez kolejne 30 sekund. Pozostałe jajka dodajemy pojedynczo, za każdym razem mieszając ciasto przez 30 sekund.
następnie włóż przygotowane rodzynki do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Wyłóż formę pergaminem (forma o średnicy 22 cm jest idealna). Włóż do niego ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po obniżeniu temperatury do 120 stopni Celsjusza i pieczeniu ciasta przez 1 godzinę. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe, zwiększ czas o kolejne 20 minut. Czas zależy od funkcji piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ciasto jest gotowe. Pozostaw go w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut,a następnie możesz go podać. Ciasto doskonale trzyma się w lodówce do następnego dnia, a nawet nabiera nowych odcieni smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g