ciasto z twarogiem z masłem i dynią na płatkach owsianych

pyszne ciasto ze zdrowych produktów! Spróbuj! Proste ciasto z dyni i twarogu w piekarniku jest dość proste. Okazuje się, że jest delikatny, pachnący i jasny w smaku. Takie wypieki będą idealną ucztą dla rodziny podczas wspólnego picia herbaty.
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 33 % 9 g
148 kcal
IG: 0 / 25 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

zaczynamy od przygotowania dyni, którą trzeba upiec. Lepiej zrobić to z wyprzedzeniem. Dynia piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Zamiast pieczenia dynię można ugotować, ale smak ciasta w tym przypadku będzie nieco inny. Okaże się również smaczny, ale jego smak będzie nieco mniej wyrafinowany. Posiekaj pieczone kawałki dyni na puree za pomocą blendera. Możesz nawet pozostawić surową dynię, po prostu siekając puree i odsączając uwolniony sok. Dotyczy to zwłaszcza dojrzałej i słodkiej dyni. Ważnym warunkiem jest to, że dynia musi być bardzo dobrze posiekana, w przeciwnym razie istnieje duże ryzyko, że po prostu się nie upiecze. Kolor gotowego ciasta zależy od koloru dyni i jej odmiany. Im ciemniejsza Dynia, tym ciemniejsze i bardziej pomarańczowe będzie ciasto.

rodzynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie napełnij ciepłą czystą wodą i pozostaw na 15 minut. Po ponownym umyciu rodzynek i wysuszeniu ręcznikiem papierowym.

twaróg, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem. Dodaj twaróg do puree z dyni. Twaróg należy najpierw przetrzeć przez sito, aby uzyskać większą kruchość i jednorodność. Dodaj również zmiękczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Masa powinna mieć gładką i jednorodną konsystencję.

wlej mąkę. Jeśli nie ma gotowej mąki owsianej, możesz zmielić płatki owsiane za pomocą młynka do kawy lub nawet blendera. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale zaletą płatków owsianych jest to, że ciasto nie będzie zawierało glutenu. Wymieszaj wszystko przez 30 sekund. Należy pamiętać, że zarówno dynia, jak i twaróg mogą mieć różną wilgotność, więc mąka (zarówno owsiana, jak i przy jej wymianie - pszenica lub jakakolwiek inna, może wymagać więcej lub trochę mniej).Po rozbiciu jajka (lepiej zrobić to w osobnym pojemniku, a po dodaniu do ciasta, aby przypadkowo nie zepsuć ciasta nieświeżym jajkiem), wymieszaj wszystko przez kolejne 30 sekund. Pozostałe jajka dodajemy pojedynczo, za każdym razem mieszając ciasto przez 30 sekund.

następnie włóż przygotowane rodzynki do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Wyłóż formę pergaminem (forma o średnicy 22 cm jest idealna). Włóż do niego ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po obniżeniu temperatury do 120 stopni Celsjusza i pieczeniu ciasta przez 1 godzinę. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe, zwiększ czas o kolejne 20 minut. Czas zależy od funkcji piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


ciasto jest gotowe. Pozostaw go w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut,a następnie możesz go podać. Ciasto doskonale trzyma się w lodówce do następnego dnia, a nawet nabiera nowych odcieni smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy