Królik z ziemniakami śmietana musztarda sos sojowy w piekarniku

pyszne danie na rodzinny obiad lub na przyjście gości! Królik w piekarniku z ziemniakami to bardzo smaczne i delikatne danie na rodzinny obiad. Gotując wszystko razem, nie musisz myśleć o przygotowaniu przystawki. Aby mięso było miękkie, musisz je odpowiednio ugotować. Dzielę się przepisem na jego przygotowanie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 39 % 12 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynatę, przygotuj przestronną miskę, aby wygodnie było w niej mieszać królika. Połącz sos sojowy, olej roślinny, śmietanę i musztardę w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suszoną bazylię i do smaku trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso królika na kawałki, dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami papierowymi. Złóż wszystkie kawałki królika do powstałej marynaty. Wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Najwygodniej jest przykryć go folią. Włóż mięso do formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i opłucz ziemniaki. Wysuszyć. Jeśli ziemniaki są bardzo duże, pokrój je na 2-3 części. Włóż ziemniaki do pozostałej marynaty i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ziemniaki w formie do królika. Rozłóż go równomiernie między kawałkami. Resztki marynaty polać ziemniakami i mięsem. Przykryj miskę folią i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmij górną warstwę folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut, aby wierzch się zrumienił.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

podczas gotowania królika niedoświadczone gospodynie domowe bardzo często mają do czynienia z faktem, że mięso jest twarde i suche. Dlatego przygotowując to delikatne dietetyczne mięso, istnieją niuanse gotowania.
jeśli królik jest młody, możesz go natychmiast użyć do gotowania. Jeśli królik jest już "w wieku", należy go najpierw namoczyć w zimnej, lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. A następnie marynować w pożądanej marynacie. Mięso jest doskonale nasycone marynatą, a włókna staną się znacznie bardziej miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy