skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynatę, przygotuj przestronną miskę, aby wygodnie było w niej mieszać królika. Połącz sos sojowy, olej roślinny, śmietanę i musztardę w misce.
Krok 2:
Dodaj suszoną bazylię i do smaku trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Pokrój mięso królika na kawałki, dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami papierowymi. Złóż wszystkie kawałki królika do powstałej marynaty. Wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Krok 4:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Najwygodniej jest przykryć go folią. Włóż mięso do formy.
Krok 5:
Obierz i opłucz ziemniaki. Wysuszyć. Jeśli ziemniaki są bardzo duże, pokrój je na 2-3 części. Włóż ziemniaki do pozostałej marynaty i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Umieść ziemniaki w formie do królika. Rozłóż go równomiernie między kawałkami. Resztki marynaty polać ziemniakami i mięsem. Przykryj miskę folią i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmij górną warstwę folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut, aby wierzch się zrumienił.
Krok 7:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
podczas gotowania królika niedoświadczone gospodynie domowe bardzo często mają do czynienia z faktem, że mięso jest twarde i suche. Dlatego przygotowując to delikatne dietetyczne mięso, istnieją niuanse gotowania.
jeśli królik jest młody, możesz go natychmiast użyć do gotowania. Jeśli królik jest już "w wieku", należy go najpierw namoczyć w zimnej, lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. A następnie marynować w pożądanej marynacie. Mięso jest doskonale nasycone marynatą, a włókna staną się znacznie bardziej miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g