skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj solankę. Wlej 1,5 litra wody do dużego rondla.
Krok 2:
Dodaj liść laurowy i czarny pieprz.
Krok 3:
Dodaj sól.
Krok 4:
I zioła prowansalskie. Jeśli nie ma ziół prowansalskich, możesz użyć włoskich lub zastąpić mieszanką 1/2 łyżeczki suchego tymianku i 1/2 łyżeczki suchego rozmarynu.
Krok 5:
Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj solankę. Gotuj przez około minutę, zdejmij z ognia i pozwól solance ostygnąć.
Krok 6:
Opłucz mięso w zimnej wodzie, a następnie zanurz w schłodzonej solance.
Krok 7:
Przykryj i wstaw do lodówki do marynowania przez 2-3 dni.
Krok 8:
Po 2-3 dniach wyjmujemy mięso z lodówki, wyciągamy je z solanki i usuwamy nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi.
Krok 9:
Przygotuj mieszankę czosnkowo-musztardową do smarowania mięsa. Aby to zrobić, drobno posiekaj czosnek i włóż do miski.
Krok 10:
Dodaj olej roślinny i musztardę Dijon do czosnku.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 12:
Sól i pieprz mięso ze wszystkich stron.
Krok 13:
Posmaruj wieprzowinę mieszanką czosnku i musztardy ze wszystkich stron.
Krok 14:
Owinąć wieprzowinę szczelnie i folią.
Krok 15:
Połóż na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 2 godziny.
Krok 16:
Po 2 godzinach wyciągamy blachę do pieczenia z mięsem, podgrzewamy piekarnik do 240 C. ostrożnie przecinamy folię (uważaj, możesz poparzyć się parą).
Krok 17:
Otwórz folię (dodatkowe krawędzie można przyciąć) i wyślij wieprzowinę z powrotem do piekarnika, aby piec w temperaturze 240 C przez około 10-15 minut na złoty kolor. Najlepiej w tym momencie piec w trybie konwekcyjnym.
Krok 18:
Oto taka skórka, którą mam:)
Krok 19:
Rozłóż wieprzowinę na talerzu i podawaj. Takie mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu można bezpiecznie gotować podwójną porcję, podawać na gorąco na świątecznym stole, a rano cienko pokroić zimną wieprzowinę.
gotowana wieprzowina to świetna opcja na stół noworoczny i nie tylko! Wystarczy wcześniej marynować mięso w solance i piec w piekarniku. W czasie, gdy pieczona jest wieprzowina, możesz mieć czas na przygotowanie sałatek i przekąsek na świąteczny stół lub odpocząć przed ucztą :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g