gotowana wieprzowina z włoskimi ziołami w piekarniku

soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna wieprzowina! Łatwa w przygotowaniu wieprzowina z wieprzowiny będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu. Takie danie można również przygotować, aby zastąpić kiełbasę, ponieważ na zimno jest również smaczne, jak na gorąco.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 69 % 9 g
węglowodany 8 % 1 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj solankę. Wlej 1,5 litra wody do dużego rondla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj liść laurowy i czarny pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I zioła prowansalskie. Jeśli nie ma ziół prowansalskich, możesz użyć włoskich lub zastąpić mieszanką 1/2 łyżeczki suchego tymianku i 1/2 łyżeczki suchego rozmarynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj solankę. Gotuj przez około minutę, zdejmij z ognia i pozwól solance ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz mięso w zimnej wodzie, a następnie zanurz w schłodzonej solance.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj i wstaw do lodówki do marynowania przez 2-3 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2-3 dniach wyjmujemy mięso z lodówki, wyciągamy je z solanki i usuwamy nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj mieszankę czosnkowo-musztardową do smarowania mięsa. Aby to zrobić, drobno posiekaj czosnek i włóż do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj olej roślinny i musztardę Dijon do czosnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól i pieprz mięso ze wszystkich stron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj wieprzowinę mieszanką czosnku i musztardy ze wszystkich stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Owinąć wieprzowinę szczelnie i folią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 2 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 2 godzinach wyciągamy blachę do pieczenia z mięsem, podgrzewamy piekarnik do 240 C. ostrożnie przecinamy folię (uważaj, możesz poparzyć się parą).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Otwórz folię (dodatkowe krawędzie można przyciąć) i wyślij wieprzowinę z powrotem do piekarnika, aby piec w temperaturze 240 C przez około 10-15 minut na złoty kolor. Najlepiej w tym momencie piec w trybie konwekcyjnym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Oto taka skórka, którą mam:)

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż wieprzowinę na talerzu i podawaj. Takie mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu można bezpiecznie gotować podwójną porcję, podawać na gorąco na świątecznym stole, a rano cienko pokroić zimną wieprzowinę.

gotowana wieprzowina to świetna opcja na stół noworoczny i nie tylko! Wystarczy wcześniej marynować mięso w solance i piec w piekarniku. W czasie, gdy pieczona jest wieprzowina, możesz mieć czas na przygotowanie sałatek i przekąsek na świąteczny stół lub odpocząć przed ucztą :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy