skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz całą rybę, rozmroź ją, wypatrosz, oddziel głowę, ogon, grzbiet, płetwy i obierz łuski.
Krok 2:
Opłucz tuszę i podziel ją na kawałki.
Krok 3:
Podczas gdy piekarnik się nagrzewa (do 190 stopni) i podczas przygotowywania warzyw, pozwól kawałkom marynować w przyprawach i soku z cytryny (lekko posypać, możesz włożyć cienkie kawałki cytryny do woli).
Krok 4:
Włącz gaz i włóż patelnię. Obraną i umytą cebulę kroimy w pierścienie lub półpierścienie.
Krok 5:
Pieprz, obrany z nasion i łodygi, opłucz i posiekaj w paski.
Krok 6:
Jeśli patelnia się rozgrzeje, wlej olej roślinny i zajmijmy się pomidorami - wystarczy je umyć i po wysuszeniu pokroić w grube i cienkie pierścienie.
Krok 7:
Czy olej się rozgrzał? Smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
Krok 8:
W wysmarowanej masłem formie (na blasze do pieczenia) połóż kawałki różowego łososia i przykryj je smażoną cebulą.
Krok 9:
Po ułożeniu pomidorów na każdym kawałku. Posmaruj je majonezem i połóż na nim słomki pieprzu. Na wierzchu dobrze dopraw solą i przyprawami – sok z papryki doskonale dotrze do ryby.
Krok 10:
Zetrzyj parmezan (lub inny twardy ser) na grubej tarce.
Krok 11:
Przykryj formę folią i możesz ją upiec. 10 minut przed wyłączeniem piekarnika usypiamy zawartość formy na wierzchu sera i ponownie wysyłamy do piekarnika na 5-10 minut. Wyjmujemy i układamy na talerzach!
i więcej porad
do różowego łososia można dodawać różne przyprawy i wszelkiego rodzaju warzywa.
jeśli chcesz, aby ryba była bardziej sucha, możesz nie owijać formy folią.
aby różowy łosoś był jeszcze bardziej soczysty, można było wlać zawartość formy kwaśną śmietaną lub majonezem, ale wtedy otrzymasz bardzo wysokokaloryczne danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g