różowy łosoś z pomidorami i cebulą w folii w piekarniku

soczyste, aromatyczne i zdrowe danie ozdobi każdy stół. W końcu warzywa i czerwona ryba to idealny wybór nie tylko do zwykłego menu. To wspaniała kolacja, Śniadanie i drugie danie do obiadu, wspaniała przekąska, a także luksusowe danie świąteczne. To piękno można zabrać na piknik, aby gotować na grillu lub bezpośrednio na węglach. Podawaj ryby z warzywami zarówno jako niezależne danie, jak i do każdego przystawki. Różowy łosoś przygotowany według tego przepisu jest dobry nawet schłodzony (jako przekąska).
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz całą rybę, rozmroź ją, wypatrosz, oddziel głowę, ogon, grzbiet, płetwy i obierz łuski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz tuszę i podziel ją na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy piekarnik się nagrzewa (do 190 stopni) i podczas przygotowywania warzyw, pozwól kawałkom marynować w przyprawach i soku z cytryny (lekko posypać, możesz włożyć cienkie kawałki cytryny do woli).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz gaz i włóż patelnię. Obraną i umytą cebulę kroimy w pierścienie lub półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz, obrany z nasion i łodygi, opłucz i posiekaj w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli patelnia się rozgrzeje, wlej olej roślinny i zajmijmy się pomidorami - wystarczy je umyć i po wysuszeniu pokroić w grube i cienkie pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czy olej się rozgrzał? Smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wysmarowanej masłem formie (na blasze do pieczenia) połóż kawałki różowego łososia i przykryj je smażoną cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ułożeniu pomidorów na każdym kawałku. Posmaruj je majonezem i połóż na nim słomki pieprzu. Na wierzchu dobrze dopraw solą i przyprawami – sok z papryki doskonale dotrze do ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj parmezan (lub inny twardy ser) na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią i możesz ją upiec. 10 minut przed wyłączeniem piekarnika usypiamy zawartość formy na wierzchu sera i ponownie wysyłamy do piekarnika na 5-10 minut. Wyjmujemy i układamy na talerzach!

i więcej porad

do różowego łososia można dodawać różne przyprawy i wszelkiego rodzaju warzywa.

jeśli chcesz, aby ryba była bardziej sucha, możesz nie owijać formy folią.

aby różowy łosoś był jeszcze bardziej soczysty, można było wlać zawartość formy kwaśną śmietaną lub majonezem, ale wtedy otrzymasz bardzo wysokokaloryczne danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy