frytki w cieście jajeczno-paprykowym w piekarniku

Czy wiesz, że frytki można zrobić w piekarniku? Ruszaj! Każdy lubi chrupiące frytki, ale wszyscy wiedzą też, że fast food jest niezdrowy. Jest świetne rozwiązanie-samemu ugotować frytki w piekarniku. Co więcej, jest to bardzo prosty przepis, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 76 % 16 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić frytki w cieście z jajek i papryki w piekarniku? Przygotuj składniki. Potrzebujemy 4 dużych ziemniaków lub 5-6 średnich małych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj bulwy ziemniaka pod bieżącą wodą. Obierz, ponownie spłucz. Pokrój ziemniaki na kostki o grubości około 1 centymetra, spłucz, aby usunąć skrobię i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Przenieś batony ziemniaczane do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym pojemniku ubij jajko trzepaczką, dodaj zmieloną paprykę lub kurkumę i wymieszaj. Możesz dodać dowolne przyprawy, takie jak gotowe przyprawy do ziemniaków. W takim przypadku koniecznie przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli ziemniaków, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Papryka lub kurkuma są dodawane nie tylko ze względu na smak, ale także w celu nadania ziemniakom bardziej apetycznego koloru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę jajeczną na ziemniaki i dokładnie wymieszaj wszystko rękami, tak aby mieszanina otaczała każdy blok. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wyprzedzeniem 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni. Ułóż kostki ziemniaczane na ruszcie. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie ma rusztu, przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż ziemniaki w jednej warstwie. Ale podczas pieczenia na blasze do pieczenia ziemniaki będą musiały zostać odwrócone, aby uformować na nich skórkę ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ziemniaki będą miały złotą skórkę na wierzchu i miękkie w środku. Podawaj na gorąco z sosem pomidorowym lub innym sosem według własnych upodobań. Frytki można również podawać z różnymi sałatkami warzywnymi, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

inna opcja robienia frytek. Zamiast jajka użyj rafinowanego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia(około 0,5 łyżki). Wymieszaj kostki ziemniaczane rękami, aby olej otaczał każdy blok ziemniaka. Dodaj przyprawy, sól, wymieszaj i piecz do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy