cukinia z papryką i czosnkiem po wiejsku w piekarniku

pachnąca cukinia jest chrupiąca i delikatna w środku. Cukinię według tego przepisu można upiec w plasterkach lub plasterkach, jak chce. Może być podawany jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, doskonały do cukinii, jako dodatek, sos śmietanowy.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 29 % 6 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować cukinię po wiejsku? Aby to zrobić, musimy zebrać zestaw niezbędnych produktów. Odmierz swoje ulubione przyprawy.Przyprawy i ich ilość można zmieniać w zależności od preferencji smakowych członków rodziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wygodnym naczyniu wymieszaj czosnek w proszku, mieszankę czarnej, zielonej, różowej i białej papryki, zmiel mieszankę papryki w młynie, dodaj tymianek i wędzoną paprykę. Dodaj wymaganą ilość oleju roślinnego do przypraw i dokładnie wymieszaj wszystko w osobnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz ich obierać ze skóry i nasion. Jeśli cukinia jest "wiekowa", należy ją obrać ze skórki i nasion. Nasiona można oczyścić łyżką lub pokroić cukinię w plasterki i usunąć nasiona za pomocą małego noża. Pokrój przygotowaną cukinię w dowolny kształt. Lubimy kliny w tym przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj blachę do pieczenia. Musi być przykryty papierem do pieczenia. Nie możesz smarować olejem, ale zabezpieczyłem się i posmarowałem papier olejem roślinnym za pomocą pędzla. Przenieś plastry cukinii do miski z mieszanką przypraw i oleju roślinnego i delikatnie wymieszaj, równomiernie rozprowadzając przyprawy w plasterkach. Staramy się, aby wszystkie cukinie były pokryte naszą aromatyczną przyprawą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włączamy tryb "góra-dół". Rozłóż naszą cukinię na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Czas pieczenia cukinii zależy od urządzeń i wielkości plasterków. Wystarczyło mi 20 minut. Mój piekarnik jest elektryczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mamy takie pyszne! W razie potrzeby możesz ozdobić danie ulubionymi świeżymi ziołami lub przygotować ulubiony sos.

danie jest przygotowywane szybko i prosto, ale okazuje się bardzo smaczne, aromatyczne i zdrowe. Świetna alternatywa dla wszystkich znanych pieczonych "ziemniaków w stylu wiejskim".

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy