skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania potrzebne będą w rzeczywistości jabłka i cukier. Do pieczenia najlepiej nadają się gęste jabłka o twardej skórce. Odmiany takie jak Granny Smith lub Red Chief. Dobrze pójdzie też Golden, Chwała zwycięzcom. Ten przepis wykorzystuje jabłka Granny Smith.
Krok 2:
Jabłka należy dobrze umyć, usunąć łodygę i odciąć wierzch jabłka o grubości około 1 centymetra.
Krok 3:
Następnie musisz najpierw usunąć rdzeń nożem, a następnie łyżeczką. Nacięcie nie powinno być zbyt głębokie, w przeciwnym razie wycieknie syrop.
Krok 4:
Wlej 2 łyżeczki cukru do każdego dołka jabłkowego.
Krok 5:
Włóż wszystkie nasze jabłka do naczynia do pieczenia i pamiętaj, aby wlać trochę wody.
Krok 6:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia zależy od odmiany i wielkości jabłek, może to zająć od 20 do 50 minut. Cóż, nasz deser jest gotowy. Smacznego!
pieczone jabłka to w zasadzie przepis na prawie każdą okazję. Na przykład przyjaciele wkrótce się pojawią. Lub na przekąskę z serem lub ciasteczkami. To idealne danie dla osób, które mają trudności z gryzieniem i żuciem surowych jabłek. Pieczone jabłka mają dość delikatną strukturę, jak mówią, rozpływają się w ustach.
powyższy przepis jest najbardziej prosty, bez dodatków. Próbując go ugotować, możesz bezpiecznie eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, goździki, wanilina lub zamiast zwykłego cukru użyć wanilii, możesz również zastąpić cukier miodem.
i możesz również upiec jabłka, wypełniając je wszelkiego rodzaju pysznymi, na przykład posiekanymi orzechami (orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, cedry, badan itp.) z miodem, twarogiem z czarnymi rodzynkami, po prostu twarogiem, dla specjalnych smakoszy możesz zrobić nadzienie z mielonego kurczaka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g