paluszki kefirowe smażone na patelni

miękkie, przewiewne, smaczne, delikatne, nie starzeją się przez długi czas! Pierożki na kefirze smażone na patelni można zaliczyć do kategorii szybkich słodkich wypieków na herbatę. Ugotujesz je w 20 minut. Tak, ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu będą wysokokaloryczne, ale możesz raz zafundować sobie takie pyszne!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 74 % 45 g
278 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć bułeczki na kefirze na patelni? Przygotuj składniki. Ciasto według tego przepisu na podpłomyki to świetny sposób na dodanie resztek wczorajszego kefiru, którego nie chcesz jeść w zwykłej formie. Na kwaśnym kefirze pączki są jeszcze wspanialsze i bardziej przewiewne! Jedynym warunkiem jest wzięcie kefiru co najmniej 3% tłuszczu. Umyj surowe jajko i osusz serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce umieść cukier, sól, wanilinę na czubku noża (przeczytaj instrukcje na opakowaniu, wanilina i cukier waniliowy różnią się dawką i sposobem dodawania do naczynia) i ubij surowe jajko kurze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję za pomocą miksera, blendera lub trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kefir o temperaturze pokojowej do mieszanki jajecznej. Natychmiast dodaj sodę i wymieszaj, aby alkalia zareagowały z kwasem. Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do miski, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki. Konieczne jest przesiewanie mąki, nie tylko w celu usunięcia różnego rodzaju zanieczyszczeń, ale także nasycenia produktu tlenem i uczynienia z niego produktów bardziej bujnych i delikatnych w smaku. Dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając składniki. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa zbierze się w gęste ciasto, przenieś ją na posypaną mąką powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gęste, ale nie ciasne. Lekko przyklei się do dłoni, nie ma w tym nic złego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 0,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię,aby przykrył podpłomyki do połowy. Rozgrzej go mocno, aż skwierczy. Włóż puste bułeczki do oleju. Smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i smaż je z drugiej strony, aż się zarumienią. Skoncentruj się na swoim piecu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij podpłomyki z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Przełóż podpłomyki na półmisek i podawaj, posypując je cukrem pudrem, śmietaną lub dżemem. Są pyszne i sycące ze skondensowanym mlekiem lub dżemem. Nie starzeją się przez długi czas i są smaczne nawet na zimno. Smacznego!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy