skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bułeczki na kefirze na patelni? Przygotuj składniki. Ciasto według tego przepisu na podpłomyki to świetny sposób na dodanie resztek wczorajszego kefiru, którego nie chcesz jeść w zwykłej formie. Na kwaśnym kefirze pączki są jeszcze wspanialsze i bardziej przewiewne! Jedynym warunkiem jest wzięcie kefiru co najmniej 3% tłuszczu. Umyj surowe jajko i osusz serwetką.
Krok 2:
W głębokiej misce umieść cukier, sól, wanilinę na czubku noża (przeczytaj instrukcje na opakowaniu, wanilina i cukier waniliowy różnią się dawką i sposobem dodawania do naczynia) i ubij surowe jajko kurze.
Krok 3:
Ubij składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję za pomocą miksera, blendera lub trzepaczki.
Krok 4:
Dodaj kefir o temperaturze pokojowej do mieszanki jajecznej. Natychmiast dodaj sodę i wymieszaj, aby alkalia zareagowały z kwasem. Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do miski, ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki. Konieczne jest przesiewanie mąki, nie tylko w celu usunięcia różnego rodzaju zanieczyszczeń, ale także nasycenia produktu tlenem i uczynienia z niego produktów bardziej bujnych i delikatnych w smaku. Dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając składniki. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Gdy masa zbierze się w gęste ciasto, przenieś ją na posypaną mąką powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gęste, ale nie ciasne. Lekko przyklei się do dłoni, nie ma w tym nic złego.
Krok 7:
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 0,5 cm.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię,aby przykrył podpłomyki do połowy. Rozgrzej go mocno, aż skwierczy. Włóż puste bułeczki do oleju. Smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i smaż je z drugiej strony, aż się zarumienią. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 9:
Zdejmij podpłomyki z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Przełóż podpłomyki na półmisek i podawaj, posypując je cukrem pudrem, śmietaną lub dżemem. Są pyszne i sycące ze skondensowanym mlekiem lub dżemem. Nie starzeją się przez długi czas i są smaczne nawet na zimno. Smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g