boczniaki smażone na patelni

niezwykle smaczne, bardzo proste, łatwe, szybkie, na obiad! Boczniaki smażone na patelni można podawać z dowolną sałatką warzywną. Jest to niezwykle obfite, gęste danie, nawet samo w sobie, mimo że jest chude. Może być również stosowany jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu. Pyszne!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 27 % 4 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć boczniaki na patelni? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć świeże grzyby, aw sklepie wybierz takie o jednolitym kolorze i fakturze. Podsmażę je cebulą, możesz uzupełnić takie danie marchewką, czosnkiem, a także urozmaicić kwaśną śmietaną lub śmietaną. Przygotuj patelnię do smażenia grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Boczniaki opłucz pod bieżącą zimną wodą, usuwając zanieczyszczenia. Włóż umyte grzyby do durszlaka, aby szklanki nadmiaru płynu. Po prostu je usmażę, ale niektóre nie pozwalają na smażenie surowych grzybów i pamiętaj, aby je wcześniej ugotować. Boczniaki nie muszą być gotowane, ale jeśli masz wątpliwości, gotuj je przez pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż czyste boczniaki na desce do krojenia, odetnij pogrubioną podstawę i pokrój je w paski lub losowo. Sposób krojenia do wyboru. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę, mieszając, aż będzie półprzezroczysta. Zajmie ci to kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone grzyby do smażonej cebuli, wymieszaj i smaż je na średnim ogniu, mieszając przez 10-20 minut. Tutaj skup się na swoim piecu. Pod koniec smażenia dodaj do naczynia sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Boczniaki smażone z cebulą podawaj na gorąco. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu z makaronem, gotowanymi ziemniakami i warzywami. Pamiętaj, aby podczas serwowania grzybów posypać danie świeżymi ziołami (koperek, pietruszka, szczypiorek, do wyboru). Ostudzone smażone boczniaki można wykorzystać do sałatek i nadzień do ciast.

boczniaki należą do grzybów drzewiastych-rosną na drzewach, można je znaleźć głównie na brzozie, Osice, wierzbie i sosnach. Wielu grzybiarzy omija je, biorąc pod uwagę korzyści z takich grzybów. Niemniej jednak grzyby zawierają szereg przydatnych substancji-witamin i pierwiastków śladowych (witaminy A, D, B, PP itp.).
a dzięki temu, że zbiory takich grzybów można zbierać przez cały rok (uprawiane są na trocinach, papierze, wiórach), stają się bardzo przyjemne dla konsumentów. Cóż, niewątpliwą zaletą takich grzybów jest to, że są przygotowywane szybko i prosto - ten przepis jest tego dowodem.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy