skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki z bananem i twarogiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Umieść wymaganą ilość twarogu w przestronnej misce. Użyj wilgotnego i soczystego twarogu, aby serniki nie były suche. Dodaj do niego jajko i cukier.
Krok 2:
Jeśli twaróg jest bardzo Gruboziarnisty, zmiel go blenderem zanurzeniowym. Masa stanie się gładsza i bardziej jednolita. Ale nie musisz ubijać twarogu przez długi czas, w przeciwnym razie może stać się płynny.
Krok 3:
W przypadku serników użyj dobrze dojrzałego banana. Jeśli weźmiesz twarde i niedojrzałe, nie będzie z niego żadnego smaku i aromatu. Rozgnieć banana widelcem i dodaj do ciasta twarogowego. Nie doprowadzaj banana do konsystencji płynnego puree. Niech będzie trochę w kawałkach.
Krok 4:
Następnie dodaj sodę i semolinę. Zagnieść gładkie ciasto twarogowe. Dodając semolinę, skup się na konsystencji ciasta. W końcu rozmiar łyżek może się różnić. Stopniowo mieszaj semolinę w cieście. Dokładnie interweniuj. Bez miksera. Mikser sprawi, że ciasto twarogowe będzie płynne. I powinniśmy dostać lepkie ciasto, które można łatwo zebrać ze zjeżdżalnią w łyżce.
Krok 5:
Wlej trochę mąki pszennej na talerz. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i włóż do mąki. Rękami zwiń mąkę i uformuj małą tortillę. Zamiast mąki można użyć drobno zmielonej bułki tartej.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż serniki. Na średnim ogniu smaż je przez 1-2 minuty na złoty kolor. Uważaj, aby się nie poparzyć.
Krok 7:
Za pomocą szpatułki Odwróć serniki i usmaż je również po drugiej stronie.
Krok 8:
Wyjmij gotowe serniki z patelni i połóż na papierowych serwetkach, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Serniki podawać z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
aby Twoja dieta była smaczniejsza i zdrowsza, Dodaj do wypieków produkt taki jak twaróg. Jest bardzo dobry dla organizmu i zawiera wiele przydatnych substancji.
z twarogu można zrobić pyszne serniki.
gotowanie pysznych i aromatycznych serników nie będzie trudne. Twaróg dla nich najlepiej jest przyjmować nie suchy i niezbyt mokry, o zawartości tłuszczu 5-8 %. A banany powinny być bardzo dojrzałe. Tylko takie banany są dobrze ugniatane widelcem i wypełniają gotowe serniki niepowtarzalnym, słodkim aromatem.
ten przepis będzie odpowiedni dla całej rodziny. Ale wcale nie jest odpowiedni dla tych, którzy są na diecie lub podążają za figurą, ponieważ banany są dość kaloryczne.
takie serniki są dobre nie tylko jako śniadanie. Można je również zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę.
zamiast puree bananowego możesz dodać starte jabłko, mrożone wiśnie lub zwykłe rodzynki.
serniki z bananem mile zaskoczą całą twoją rodzinę!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g