serniki z bananem i twarogiem na patelni

bardzo szybki, bardzo smaczny, bardzo prosty, na śniadanie! Serniki z bananem i twarogiem na patelni przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są słodkie, przewiewne, delikatne, pachnące. I są dobre, ponieważ są przygotowywane na cieście bez mąki-w nim tylko się rozpadają. Możesz je nie tylko usmażyć, ale także upiec w piekarniku!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 48 % 20 g
226 kcal
IG: 0 / 45 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki z bananem i twarogiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Umieść wymaganą ilość twarogu w przestronnej misce. Użyj wilgotnego i soczystego twarogu, aby serniki nie były suche. Dodaj do niego jajko i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twaróg jest bardzo Gruboziarnisty, zmiel go blenderem zanurzeniowym. Masa stanie się gładsza i bardziej jednolita. Ale nie musisz ubijać twarogu przez długi czas, w przeciwnym razie może stać się płynny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku serników użyj dobrze dojrzałego banana. Jeśli weźmiesz twarde i niedojrzałe, nie będzie z niego żadnego smaku i aromatu. Rozgnieć banana widelcem i dodaj do ciasta twarogowego. Nie doprowadzaj banana do konsystencji płynnego puree. Niech będzie trochę w kawałkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sodę i semolinę. Zagnieść gładkie ciasto twarogowe. Dodając semolinę, skup się na konsystencji ciasta. W końcu rozmiar łyżek może się różnić. Stopniowo mieszaj semolinę w cieście. Dokładnie interweniuj. Bez miksera. Mikser sprawi, że ciasto twarogowe będzie płynne. I powinniśmy dostać lepkie ciasto, które można łatwo zebrać ze zjeżdżalnią w łyżce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę mąki pszennej na talerz. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i włóż do mąki. Rękami zwiń mąkę i uformuj małą tortillę. Zamiast mąki można użyć drobno zmielonej bułki tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż serniki. Na średnim ogniu smaż je przez 1-2 minuty na złoty kolor. Uważaj, aby się nie poparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą szpatułki Odwróć serniki i usmaż je również po drugiej stronie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe serniki z patelni i połóż na papierowych serwetkach, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Serniki podawać z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

aby Twoja dieta była smaczniejsza i zdrowsza, Dodaj do wypieków produkt taki jak twaróg. Jest bardzo dobry dla organizmu i zawiera wiele przydatnych substancji.
z twarogu można zrobić pyszne serniki.
gotowanie pysznych i aromatycznych serników nie będzie trudne. Twaróg dla nich najlepiej jest przyjmować nie suchy i niezbyt mokry, o zawartości tłuszczu 5-8 %. A banany powinny być bardzo dojrzałe. Tylko takie banany są dobrze ugniatane widelcem i wypełniają gotowe serniki niepowtarzalnym, słodkim aromatem.
ten przepis będzie odpowiedni dla całej rodziny. Ale wcale nie jest odpowiedni dla tych, którzy są na diecie lub podążają za figurą, ponieważ banany są dość kaloryczne.
takie serniki są dobre nie tylko jako śniadanie. Można je również zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę.
zamiast puree bananowego możesz dodać starte jabłko, mrożone wiśnie lub zwykłe rodzynki.
serniki z bananem mile zaskoczą całą twoją rodzinę!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy