smażony ser suluguni na panierowanej patelni

Bardzo szybka, bardzo prosta, bardzo smaczna-najlepsza przekąska! Grillowany ser suluguni na panierowanej patelni ugotujesz w 15 minut. Możesz podać go na śniadanie, na obiad, jako przekąskę lub przekąskę na świątecznym stole. To danie szczególnie dobrze komponuje się z sosami słodko-kwaśnymi lub pikantnymi!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 16 g
tłuszcze 57 % 38 g
węglowodany 19 % 13 g
454 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć suluguni na panierowanej patelni? Przygotuj produkty według listy. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Ser Suluguni pokrój w małe kostki, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj dwie miski osobno. W jednym z nich wsyp bułkę tartą, a w drugim rozbij surowe jajka i lekko wstrząśnij trzepaczką lub widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz każdy kawałek sera w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej. Następnie zanurz ponownie w jajku i zwiń bułkę tartą. Możesz zrobić to samo po raz trzeci. Upewnij się, że ser jest równomiernie pokryty bułką tartą ze wszystkich stron. Na serze tworzy się gęsta warstwa panierki. Jeśli gdzieś pozostanie prześwit bez krakersów, ser wypłynie podczas smażenia-weź to pod uwagę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i podgrzej. Do masła włożyć panierowany ser. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Szybko się smaży. Zajmie to 20-40 sekund z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe kostki sera na papierowych serwetkach, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Poczęstuj się grillowanym serem, gdy jest gorący. Gdy naczynie ostygnie, ser w środku będzie gęsty. Aby znów stał się lepki, po prostu podgrzej kostki w kuchence mikrofalowej. Uzupełnij danie sosem śmietanowym z czosnkiem i świeżymi ziołami. Smacznego!

ta przekąska, w postaci grillowanego sera, należy do kuchni gruzińskiej.
pierwszy raz spróbowałem smażonego sera w panierce w jednej z kawiarni. Danie oczywiście smakowało i zastanawiałem się nad celem przygotowania go w domu. Spróbować. I, jak widać, nie było żadnych problemów z samodzielnym przygotowaniem. Na zewnątrz jest pyszna chrupiąca skórka, a wewnątrz delikatny miąższ roztopionego sera.
moje dzieci uwielbiają gorące kanapki z roztopionym serem, więc podobała im się ta opcja robienia sera osobno. Wyciągnęli go natychmiast.
to naprawdę niesamowicie pyszne! Teraz ta przekąska stała się częstym gościem na naszym stole zarówno w dni powszednie, jak i święta.
Gotuj z przyjemnością!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy