skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć suluguni na panierowanej patelni? Przygotuj produkty według listy. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Ser Suluguni pokrój w małe kostki, mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 2:
Przygotuj dwie miski osobno. W jednym z nich wsyp bułkę tartą, a w drugim rozbij surowe jajka i lekko wstrząśnij trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Zanurz każdy kawałek sera w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej. Następnie zanurz ponownie w jajku i zwiń bułkę tartą. Możesz zrobić to samo po raz trzeci. Upewnij się, że ser jest równomiernie pokryty bułką tartą ze wszystkich stron. Na serze tworzy się gęsta warstwa panierki. Jeśli gdzieś pozostanie prześwit bez krakersów, ser wypłynie podczas smażenia-weź to pod uwagę.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i podgrzej. Do masła włożyć panierowany ser. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Szybko się smaży. Zajmie to 20-40 sekund z każdej strony.
Krok 5:
Ułóż gotowe kostki sera na papierowych serwetkach, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Poczęstuj się grillowanym serem, gdy jest gorący. Gdy naczynie ostygnie, ser w środku będzie gęsty. Aby znów stał się lepki, po prostu podgrzej kostki w kuchence mikrofalowej. Uzupełnij danie sosem śmietanowym z czosnkiem i świeżymi ziołami. Smacznego!
ta przekąska, w postaci grillowanego sera, należy do kuchni gruzińskiej.
pierwszy raz spróbowałem smażonego sera w panierce w jednej z kawiarni. Danie oczywiście smakowało i zastanawiałem się nad celem przygotowania go w domu. Spróbować. I, jak widać, nie było żadnych problemów z samodzielnym przygotowaniem. Na zewnątrz jest pyszna chrupiąca skórka, a wewnątrz delikatny miąższ roztopionego sera.
moje dzieci uwielbiają gorące kanapki z roztopionym serem, więc podobała im się ta opcja robienia sera osobno. Wyciągnęli go natychmiast.
to naprawdę niesamowicie pyszne! Teraz ta przekąska stała się częstym gościem na naszym stole zarówno w dni powszednie, jak i święta.
Gotuj z przyjemnością!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g