sałatka kapusta pekińska pierś z kurczaka ogórek jajko pomidory

witaminy, bez majonezu, pyszne, jasne, w pośpiechu! Sałatka z kapustą pekińską, piersią kurczaka, jajkiem i warzywami jest doprawiona oliwą z oliwek z sokiem z cytryny i czosnkiem. Nadaje sałatce szczególną nutę, sprawia, że jest świeża, soczysta, aromatyczna. Ponadto jest sycący, może zastąpić pełny obiad!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pekińskiej kapusty pekińskiej, piersi z kurczaka i warzyw? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast piersi z kurczaka do sałatki możesz wziąć pierś z indyka. Jajka kurze ugotować na twardo i ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne liście, jeśli są uszkodzone. Umyj wszystkie warzywa, cytrynę i pierś z kurczaka w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz papierowymi serwetkami. Na produktach nie powinna pozostać nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski lub małe kostki, jak wolisz. Lekko posolić kurczaka, dodać szczyptę ulubionej przyprawy, trochę mielonego pieprzu i wymieszać. Na patelni rozgrzej około 2 łyżki. l olej roślinny, smaż pierś z kurczaka na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Dopuszczalne jest gotowanie kurczaka na sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania piersi pokrój arkusze kapusty w cienkie paski, Wyślij do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj Ogórek w cienkie plasterki lub półkola.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na małe plasterki. Jeśli masz pomidory koktajlowe, użyj ich również. Zwykle są soczyste, mają słodkawy smak i idealnie nadają się do sałatek warzywnych. Wyślij je do kapusty i ogórków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowego kurczaka z patelni i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj schłodzony filet z kurczaka i cebulę pokrojoną w cienkie pióra lub półpierścienie do salaterki. Do sałatki dobrze nadaje się czerwona cebula, szalotka lub biała sałatka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę lub olej roślinny, sok z połowy cytryny i czosnek przepuszczony przez wyciskacz do czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz jajka, pokrój w plasterki lub kostki, Wyślij do sałatki. Rozłóż sos czosnkowy równomiernie na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp mieloną papryką według uznania i udekoruj świeżymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem delikatnie wymieszaj sałatkę, gotowe!

w tej sałatce absolutnie wszystko jest harmonijne i połączone!  Zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące.

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy