skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pekińskiej kapusty pekińskiej, piersi z kurczaka i warzyw? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast piersi z kurczaka do sałatki możesz wziąć pierś z indyka. Jajka kurze ugotować na twardo i ostudzić.
Krok 2:
Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne liście, jeśli są uszkodzone. Umyj wszystkie warzywa, cytrynę i pierś z kurczaka w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz papierowymi serwetkami. Na produktach nie powinna pozostać nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski lub małe kostki, jak wolisz. Lekko posolić kurczaka, dodać szczyptę ulubionej przyprawy, trochę mielonego pieprzu i wymieszać. Na patelni rozgrzej około 2 łyżki. l olej roślinny, smaż pierś z kurczaka na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Dopuszczalne jest gotowanie kurczaka na sałatkę.
Krok 4:
Podczas gotowania piersi pokrój arkusze kapusty w cienkie paski, Wyślij do salaterki.
Krok 5:
Posiekaj Ogórek w cienkie plasterki lub półkola.
Krok 6:
Pokrój pomidory na małe plasterki. Jeśli masz pomidory koktajlowe, użyj ich również. Zwykle są soczyste, mają słodkawy smak i idealnie nadają się do sałatek warzywnych. Wyślij je do kapusty i ogórków.
Krok 7:
Wyjmij gotowego kurczaka z patelni i ostudź.
Krok 8:
Dodaj schłodzony filet z kurczaka i cebulę pokrojoną w cienkie pióra lub półpierścienie do salaterki. Do sałatki dobrze nadaje się czerwona cebula, szalotka lub biała sałatka.
Krok 9:
W osobnym małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę lub olej roślinny, sok z połowy cytryny i czosnek przepuszczony przez wyciskacz do czosnku.
Krok 10:
Obierz jajka, pokrój w plasterki lub kostki, Wyślij do sałatki. Rozłóż sos czosnkowy równomiernie na wierzchu.
Krok 11:
Posyp mieloną papryką według uznania i udekoruj świeżymi ziołami.
Krok 12:
Przed podaniem delikatnie wymieszaj sałatkę, gotowe!
w tej sałatce absolutnie wszystko jest harmonijne i połączone! Zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g