Sałatka z anchois i jajkiem
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Chleb kroimy w kostkę i smażymy na patelni z mżawką oliwy z oliwek. Sardele należy najpierw namoczyć w wodzie przez 20 minut, jeśli są mocno słone, nie zrobiłem tego.
Krok 2:
Wymieszaj ser ricotta z musztardą i suchym czosnkiem. Ser można zastąpić jogurtem naturalnym. Doprawiamy powstałym sosem liście sałaty.
Krok 3:
Rozłóż liście sałaty przyprawione sosem na talerzu. Dodaj sardele, gotowane jajko, pokrojone losowo, krakersy. Posyp startym parmezanem lub Grana Padano.
ciągle eksperymentuję z sosami i dressingami, ponieważ odgrywają one główną rolę w smaku gotowego dania.
często biorę sałatkę Cezar jako podstawę, ponieważ jest to ulubiona sałatka mojego męża))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g