Sałatka z anchois i jajkiem

Ta sałatka ma wszystko, co tak wielu kocha! Spróbuj, to jest pyszne! Autorska wersja na temat sałatki Cezar
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 17 % 5 g
140 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chleb kroimy w kostkę i smażymy na patelni z mżawką oliwy z oliwek. Sardele należy najpierw namoczyć w wodzie przez 20 minut, jeśli są mocno słone, nie zrobiłem tego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ser ricotta z musztardą i suchym czosnkiem. Ser można zastąpić jogurtem naturalnym. Doprawiamy powstałym sosem liście sałaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż liście sałaty przyprawione sosem na talerzu. Dodaj sardele, gotowane jajko, pokrojone losowo, krakersy. Posyp startym parmezanem lub Grana Padano.

ciągle eksperymentuję z sosami i dressingami, ponieważ odgrywają one główną rolę w smaku gotowego dania.
często biorę sałatkę Cezar jako podstawę, ponieważ jest to ulubiona sałatka mojego męża))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy