bakłażany w plasterkach na patelni z czosnkiem smażone

najprostsza i najsmaczniejsza przekąska na każdą okazję! Bakłażany w plasterkach z czosnkiem, serem i pomidorami są również dobre, ponieważ można je uzupełniać i zmieniać w nieskończoność, za każdym razem uzyskując nowe smaki i aromaty. Dopraw je różnymi przyprawami, dodaj sosy, inne rodzaje sera i warzyw!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć bakłażana w plasterkach na patelni z czosnkiem i pomidorami? Bardzo proste! Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam jeden duży, gruby bakłażan o wadze pół kilograma, jeśli masz małe bakłażany, lepiej wziąć 2 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 6-7 mm.Jeśli bakłażany są gorzkie, posolić i odstawić na 10 minut. Sól zabierze ze sobą całą gorycz. Następnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Młode mocne warzywa, a także niektóre odmiany nie są gorzkie. Mój bakłażan nie był gorzki, więc nie posypałem go solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, a także pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Weź warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę i kolendrę. Możesz także użyć zielonej cebuli, kopru, dzikiego czosnku itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż koła bakłażana na średnim ogniu (mój tryb 4-5 z 9) z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś smażone warzywa na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pomidory na patelni i smaż przez pół minuty z każdej strony. Ważne jest, aby pomidory nie straciły kształtu i nie pełzały. Musimy je nie tyle usmażyć, ile podgrzać. Dlatego nie musisz ich mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień. Wróć bakłażany na patelnię. Posyp warzywa posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Podgrzej bakłażana z czosnkiem i pomidorami przez 1 minutę i natychmiast podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy