skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bakłażana w plasterkach na patelni z czosnkiem i pomidorami? Bardzo proste! Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam jeden duży, gruby bakłażan o wadze pół kilograma, jeśli masz małe bakłażany, lepiej wziąć 2 sztuki.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 6-7 mm.Jeśli bakłażany są gorzkie, posolić i odstawić na 10 minut. Sól zabierze ze sobą całą gorycz. Następnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Młode mocne warzywa, a także niektóre odmiany nie są gorzkie. Mój bakłażan nie był gorzki, więc nie posypałem go solą.
Krok 3:
Umyj pomidory, a także pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Weź warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę i kolendrę. Możesz także użyć zielonej cebuli, kopru, dzikiego czosnku itp.
Krok 5:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż koła bakłażana na średnim ogniu (mój tryb 4-5 z 9) z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 7:
Przenieś smażone warzywa na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 8:
Umieść pomidory na patelni i smaż przez pół minuty z każdej strony. Ważne jest, aby pomidory nie straciły kształtu i nie pełzały. Musimy je nie tyle usmażyć, ile podgrzać. Dlatego nie musisz ich mieszać.
Krok 9:
Zmniejsz ogień. Wróć bakłażany na patelnię. Posyp warzywa posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Podgrzej bakłażana z czosnkiem i pomidorami przez 1 minutę i natychmiast podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g