skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażonymi ogórkami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie.
Krok 2:
Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa w chłodnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się resztek wilgoci. Ogórki odciąć" ogony & quot;. Opłucz zielenie.
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół, a następnie posiekaj każdą połowę cienkimi półpierścieniami.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na koreańskie sałatki.
Krok 5:
Potrzyj Ogórek w ten sam sposób.
Krok 6:
Wrzuć ogórek do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru soku i pozostaw w ten sposób na 10-15 minut. W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Do smażenia warzyw lepiej jest użyć patelni z grubym dnem. Wyślij cebulę do oleju i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się charakterystyczny zapach, a półpierścienie staną się przezroczyste. Lubię intensywnie smażoną cebulę w sałatce, więc gotuję do momentu, gdy cebula nabierze złotego odcienia. Nie zapomnij okresowo mieszać cebuli, w przeciwnym razie się przypali.
Krok 8:
Wyślij marchewkę na patelnię. Gotuj przez około 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając smażenie warzyw.
Krok 9:
Gdy marchewki będą gotowe, dodaj ogórki do patelni. Delikatnie wymieszaj, gotuj, aż wstążki ogórków zmienią kolor. Ważne jest, aby nie prześwietlać warzyw na patelni, w przeciwnym razie ogórek może zamienić się w owsiankę.
Krok 10:
Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Czosnek można opcjonalnie wykluczyć z listy składników. Jeśli chcesz uzyskać pikantną sałatkę, dodaj szczyptę mielonego chili. Posyp gotowe danie drobno posiekanym koperkiem.
nasiona sezamu bardzo dobrze nadają się do takiej sałatki. Dodadzą specjalnego akcentu gotowemu daniu, więc używaj ich również, jeśli to możliwe.
sałatka ze smażonymi ogórkami jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
doskonale uzupełni kurczaka, ryby, mięso i ziemniaki.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g