skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć łososia na patelni? Przygotuj składniki. Ryba jest wstępnie rozmrożona w temperaturze pokojowej. Nie obieraj z niego skóry, w przeciwnym razie gotowa ryba rozpadnie się bezpośrednio na patelni. Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Rozmrożoną rybę natrzyj solą i pieprzem. Nie używaj dużej ilości soli i pieprzu, ponieważ kawałek ryby jest stosunkowo mały, możesz go łatwo przesolić lub przesadzić, psując w ten sposób smak gotowego dania.
Krok 3:
Pokrój rybę na porcje o pożądanej wielkości.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Rozgrzej na umiarkowanym ogniu i umieść steki na patelni. Ile grillować łososia? To pytanie niepokoi nawet doświadczonych gospodyń domowych, które często popełniają błąd, myśląc, że stopień gotowości smażonej ryby zależy od jej koloru. W rzeczywistości i należy o tym wyraźnie pamiętać, steki z łososia o grubości 2 centymetrów są smażone przez około 3-4 minuty z każdej strony! Smaż rybę przez 3-4 minuty i odwróć.
Krok 5:
Grilluj łososia po drugiej stronie przez ten sam czas. W sumie smażenie steków zajmie nam około 6-8 minut. Ale nadal określ dokładny czas na swoim piecu, biorąc pod uwagę jego różnorodność i cechy.
Krok 6:
Podczas serwowania możesz polać rybę sokiem z cytryny, doprawić odpowiednim sosem.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g