łosoś na patelni

w pośpiechu, bardzo smaczne, łatwe , zdrowe-na obiad! Łosoś na patelni usmażysz w maksymalnie 10 minut. To najłatwiejszy sposób na ugotowanie każdej czerwonej ryby. Podawaj sam, z przystawką, sałatką ze świeżych warzyw, ziołami, rozsolami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć łososia na patelni? Przygotuj składniki. Ryba jest wstępnie rozmrożona w temperaturze pokojowej. Nie obieraj z niego skóry, w przeciwnym razie gotowa ryba rozpadnie się bezpośrednio na patelni. Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożoną rybę natrzyj solą i pieprzem. Nie używaj dużej ilości soli i pieprzu, ponieważ kawałek ryby jest stosunkowo mały, możesz go łatwo przesolić lub przesadzić, psując w ten sposób smak gotowego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na porcje o pożądanej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Rozgrzej na umiarkowanym ogniu i umieść steki na patelni. Ile grillować łososia? To pytanie niepokoi nawet doświadczonych gospodyń domowych, które często popełniają błąd, myśląc, że stopień gotowości smażonej ryby zależy od jej koloru. W rzeczywistości i należy o tym wyraźnie pamiętać, steki z łososia o grubości 2 centymetrów są smażone przez około 3-4 minuty z każdej strony! Smaż rybę przez 3-4 minuty i odwróć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grilluj łososia po drugiej stronie przez ten sam czas. W sumie smażenie steków zajmie nam około 6-8 minut. Ale nadal określ dokładny czas na swoim piecu, biorąc pod uwagę jego różnorodność i cechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas serwowania możesz polać rybę sokiem z cytryny, doprawić odpowiednim sosem.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy