smażone ziemniaki z serem na patelni

w pośpiechu, z prostych produktów, łatwe, apetyczne! Smażone ziemniaki z serem na patelni nadają się do podania jako dodatek lub jako niezależne danie. Jest dobra zarówno na lunch, jak i na kolację. Dopraw czosnkiem i ziołami-okaże się jeszcze smaczniejszy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 31 % 9 g
188 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z serem na patelni? Ten przepis jest tak prosty, jak pyszny. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ziemniaki na danie potrzebują małego rozmiaru i średnicy, bulwy są równe, być może podłużne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki, dokładnie wyszoruj szczotką. Bez obierania pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 1-1, 5 cm, mam młode ziemniaki, ale możesz wziąć dowolne. W razie potrzeby możesz obrać ziemniaki i pokroić w paski lub ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, który najbardziej Ci się podoba. Odpowiednia mozzarella, Gouda lub zwykły rosyjski. Najważniejsze, żeby się stopił i dobrze smakował. W końcu smak gotowego dania w dużej mierze zależy od sera. Ser twardy można ogólnie zastąpić serem topionym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem na małym ogniu rozgrzej masło i masło. Rozłóż ziemniaki. Masło nada potrawie delikatny smak, ale pali się po podgrzaniu. Dlatego Gorenje dodaje się olej roślinny, którego temperatura spalania jest wyższa niż kremowego. Wtedy masło się nie pali, a danie będzie smażone i otrzyma pożądany kremowy aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut lub dłużej, aż uzyskasz złoty kolor. Na koniec posyp ziemniaki posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem do smaku i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ziemniaki tartym serem. W razie potrzeby, oprócz sera na tym etapie, do ziemniaków można dodać drobno pokrojony boczek lub szynkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż ser się stopi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pieczone ziemniaki z serem w razie potrzeby posyp posiekaną papryką, zieloną cebulą i ziołami i natychmiast podawaj, aż ser będzie sztywny i sprężysty. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy