skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki z serem na patelni? Ten przepis jest tak prosty, jak pyszny. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ziemniaki na danie potrzebują małego rozmiaru i średnicy, bulwy są równe, być może podłużne.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki, dokładnie wyszoruj szczotką. Bez obierania pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 1-1, 5 cm, mam młode ziemniaki, ale możesz wziąć dowolne. W razie potrzeby możesz obrać ziemniaki i pokroić w paski lub ćwiartki.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, który najbardziej Ci się podoba. Odpowiednia mozzarella, Gouda lub zwykły rosyjski. Najważniejsze, żeby się stopił i dobrze smakował. W końcu smak gotowego dania w dużej mierze zależy od sera. Ser twardy można ogólnie zastąpić serem topionym.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem na małym ogniu rozgrzej masło i masło. Rozłóż ziemniaki. Masło nada potrawie delikatny smak, ale pali się po podgrzaniu. Dlatego Gorenje dodaje się olej roślinny, którego temperatura spalania jest wyższa niż kremowego. Wtedy masło się nie pali, a danie będzie smażone i otrzyma pożądany kremowy aromat.
Krok 6:
Smażyć, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut lub dłużej, aż uzyskasz złoty kolor. Na koniec posyp ziemniaki posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem do smaku i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty.
Krok 7:
Posyp ziemniaki tartym serem. W razie potrzeby, oprócz sera na tym etapie, do ziemniaków można dodać drobno pokrojony boczek lub szynkę.
Krok 8:
Przykryj patelnię i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż ser się stopi.
Krok 9:
Gotowe pieczone ziemniaki z serem w razie potrzeby posyp posiekaną papryką, zieloną cebulą i ziołami i natychmiast podawaj, aż ser będzie sztywny i sprężysty. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g