buraki pieczone z cebulą

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo tani i bardzo smaczny! Pieczone buraki z cebulą nadają się do podania jako przekąska, gorąca lub zimna, jako dodatek do mięsa, kurczaka. W tej formie można go dodawać do sałatek, ciast z przekąskami, bułek, kanapek. Można go również zamrozić do późniejszego wykorzystania!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 50 % 10 g
111 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć buraki z cebulą? Przygotuj jedzenie. Buraki umyć i osuszyć. Obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Buraki do przepisu używaj soczystych i słodkich. Możesz wziąć cebulę białą, fioletową lub taką i taką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozgrzej na średnim ogniu i smaż cebulę przez 3 minuty, mieszając, aż będzie przezroczysta. Uważaj, aby cebula się nie przypaliła ani nie zarumieniła. Trzeba, żeby się trochę przyćmił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj buraki i sól do smaku do cebuli, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj buraki z cebulą przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli buraki nie są zbyt soczyste, możesz dodać trochę wody, aby uzyskać soczystość potrawy. A jeśli nie jest zbyt słodki, dodaj trochę cukru i spróbuj potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy buraki będą gotowe, wyłącz piec i pozwól burakom trochę dłużej zaparzyć się na kuchence pod zamkniętą pokrywką. Podawaj na gorąco lub na zimno!

gotowe do spożycia duszone buraki z cebulą są bardzo wygodne do zamrożenia w torebce lub tacy na żywność i przechowywania w zamrażarce do pewnego momentu. Następnie po prostu rozmrażasz go jednym ze sprawdzonych sposobów (kuchenka mikrofalowa, Multicooker, temperatura pokojowa) i gotujesz to, co zaplanowałeś, ale tylko bez dodatkowych kłopotów. Nie jest tajemnicą, że czasami nie chcesz tracić czasu na przygotowanie sosu, dlatego niektóre przepisy są odkładane w "długiej szufladzie" na czas nieokreślony. Teraz wszyscy, którzy chcą mieć szybki dostęp, będą mieli uniwersalny kęs, który w przyszłości pozbędzie się rutynowej pracy w kuchni, no cóż, przynajmniej z jej części. Dzięki temu prostemu przepisowi nie będziesz miał trudności z przygotowaniem wielu różnych pysznych potraw w krótkim czasie. Po to są puste miejsca!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy