skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć buraki z cebulą? Przygotuj jedzenie. Buraki umyć i osuszyć. Obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Buraki do przepisu używaj soczystych i słodkich. Możesz wziąć cebulę białą, fioletową lub taką i taką.
Krok 2:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozgrzej na średnim ogniu i smaż cebulę przez 3 minuty, mieszając, aż będzie przezroczysta. Uważaj, aby cebula się nie przypaliła ani nie zarumieniła. Trzeba, żeby się trochę przyćmił.
Krok 3:
Dodaj buraki i sól do smaku do cebuli, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj buraki z cebulą przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli buraki nie są zbyt soczyste, możesz dodać trochę wody, aby uzyskać soczystość potrawy. A jeśli nie jest zbyt słodki, dodaj trochę cukru i spróbuj potrawy.
Krok 4:
Gdy buraki będą gotowe, wyłącz piec i pozwól burakom trochę dłużej zaparzyć się na kuchence pod zamkniętą pokrywką. Podawaj na gorąco lub na zimno!
gotowe do spożycia duszone buraki z cebulą są bardzo wygodne do zamrożenia w torebce lub tacy na żywność i przechowywania w zamrażarce do pewnego momentu. Następnie po prostu rozmrażasz go jednym ze sprawdzonych sposobów (kuchenka mikrofalowa, Multicooker, temperatura pokojowa) i gotujesz to, co zaplanowałeś, ale tylko bez dodatkowych kłopotów. Nie jest tajemnicą, że czasami nie chcesz tracić czasu na przygotowanie sosu, dlatego niektóre przepisy są odkładane w "długiej szufladzie" na czas nieokreślony. Teraz wszyscy, którzy chcą mieć szybki dostęp, będą mieli uniwersalny kęs, który w przyszłości pozbędzie się rutynowej pracy w kuchni, no cóż, przynajmniej z jej części. Dzięki temu prostemu przepisowi nie będziesz miał trudności z przygotowaniem wielu różnych pysznych potraw w krótkim czasie. Po to są puste miejsca!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g