skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórka, pomidora i jajka? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną sałatkę-zrobi to góra lodowa, rukola, Romano, frise itp. Zamiast dużych pomidorów — kilka pomidorów cherry. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Weź warzywa do smaku, mam pietruszkę. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Umyj liście sałaty i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Jest to ważne, ponieważ nadmiar wilgoci zrujnuje sałatkę.
Krok 3:
Pokrój ogórek w pierścienie. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki-taki owoc zepsuje smak potrawy. Skóra, jeśli nie jest szorstka i nie jest uszkodzona, nie musi być cięta.
Krok 4:
Pokrój pomidory na małe kawałki. Wystarczy przeciąć wiśnie na pół, większe na plasterki.
Krok 5:
Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Pokrój obrane jajka na ćwiartki, jeśli nie są duże, i mniejsze, jeśli są duże. Sałatka z jajkami przepiórczymi będzie wyglądać szczególnie pięknie.
Krok 6:
Weź danie do podania sałatki (można je również podawać w salaterce, ale sałatka wygląda ładniej na płaskim talerzu). Rozerwij liście sałaty na dnie. Ważne jest, aby zrobić to rękami, a nie nożem, ponieważ sałatka szybko utlenia się i więdnie od kontaktu z metalem.
Krok 7:
Połóż plasterki ogórków i pomidorów na sałatce.
Krok 8:
Ułóż kawałki jajek na wierzchu. Rozerwij również ręce i rozłóż warzywa na sałatce.
Krok 9:
Rozłóż śmietanę chaotycznie między kawałkami jajka. Sól i pieprz sałatkę do smaku. Natychmiast podawaj go do stołu - sałatki ze świeżych warzyw i ziół nie stoją długo, ponieważ wyróżnia się z nich sok. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g