sałatka ogórek pomidor jajko

świeży, soczysty, zdrowy, zrównoważony, bez majonezu! Sałatka ogórek pomidor jajko jest przykładem niskokalorycznego Dania dietetycznego, które może być zarówno przekąską, jak i niezależnym posiłkiem. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a produkty znajdą się w każdej kuchni.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 18 % 2 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórka, pomidora i jajka? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną sałatkę-zrobi to góra lodowa, rukola, Romano, frise itp. Zamiast dużych pomidorów — kilka pomidorów cherry. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Weź warzywa do smaku, mam pietruszkę. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj liście sałaty i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Jest to ważne, ponieważ nadmiar wilgoci zrujnuje sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórek w pierścienie. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki-taki owoc zepsuje smak potrawy. Skóra, jeśli nie jest szorstka i nie jest uszkodzona, nie musi być cięta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory na małe kawałki. Wystarczy przeciąć wiśnie na pół, większe na plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Pokrój obrane jajka na ćwiartki, jeśli nie są duże, i mniejsze, jeśli są duże. Sałatka z jajkami przepiórczymi będzie wyglądać szczególnie pięknie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź danie do podania sałatki (można je również podawać w salaterce, ale sałatka wygląda ładniej na płaskim talerzu). Rozerwij liście sałaty na dnie. Ważne jest, aby zrobić to rękami, a nie nożem, ponieważ sałatka szybko utlenia się i więdnie od kontaktu z metalem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż plasterki ogórków i pomidorów na sałatce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki jajek na wierzchu. Rozerwij również ręce i rozłóż warzywa na sałatce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż śmietanę chaotycznie między kawałkami jajka. Sól i pieprz sałatkę do smaku. Natychmiast podawaj go do stołu - sałatki ze świeżych warzyw i ziół nie stoją długo, ponieważ wyróżnia się z nich sok. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy