skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię w mące na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wskazane jest, aby wziąć cukinię młodą, o delikatnej skórze. Jeśli weźmiesz Stary, obierz skórę i usuń nasiona. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek. Olej roślinny - rafinowany.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz. Jeśli skóra jest gruba i twarda, odetnij ją. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Odcedź uwolniony sok.
Krok 3:
Przygotuj panierkę do smażenia. Przesiej mąkę do osobnego talerza. Po co przesiewać mąkę? Aby usunąć z niego ewentualne zanieczyszczenia i pojedyncze duże cząstki.
Krok 4:
Cukinia z obu stron w mące. Po prostu dodaję pokrojone krążki cukinii do talerza z mąką i wszystko mieszam rękami. Ale możesz zawinąć każdy kawałek osobno.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Przenieś smażoną cukinię na półmisek. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, możesz położyć ręcznik papierowy na talerzu.
Krok 8:
Posyp cukinię posiekaną natką pietruszki (lub innymi świeżymi ziołami do wyboru) i podawaj.
Krok 9:
Smacznego!
z smażoną cukinią można przygotować wiele innych przepisów. Wieżyczki są najczęściej przygotowywane przez przeplatanie kręgów smażonej cukinii ze świeżymi pomidorami i / lub smażonymi bakłażanami.
możesz podawać cukinię z sosem śmietanowym lub majonezowym z dodatkiem czosnku, ziół i przypraw.
cukinia to wszechstronne warzywo. Ma neutralny, świeży smak, a podczas obróbki cieplnej uzyskuje miękką konsystencję i dobrze nadaje się do ciepłych sałatek i przekąsek warzywnych. Dania z cukinii są łatwe do przygotowania, zdrowe i często dietetyczne, co czyni je popularnymi wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia.
cukinię można gotować na wiele sposobów: gotuje się ją, piecze, piecze lub grilluje. Z nich można zrobić kotlety, naleśniki i oczywiście słynny kawior. Dania z cukinii podawane są samodzielnie lub jako dodatek. Ich smak dobrze komponuje się z mięsem mielonym. Nadziewane są dojrzałymi, dużymi warzywami, a następnie pieczone w piekarniku ciasne nadziewane cukinie lub duszone w głębokim rondlu.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g