cukinia w mące na patelni

w pośpiechu, bardzo proste, bardzo smaczne, na każdy dzień! Cukinię w mące na patelni można przygotować na przekąskę, przekąskę i przystawkę. Nadają się na śniadanie i kolację, dobrze komponują się z czosnkiem, serem, pomidorami, innymi warzywami i mięsem. To proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 52 % 12 g
131 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię w mące na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wskazane jest, aby wziąć cukinię młodą, o delikatnej skórze. Jeśli weźmiesz Stary, obierz skórę i usuń nasiona. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek. Olej roślinny - rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz. Jeśli skóra jest gruba i twarda, odetnij ją. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Odcedź uwolniony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj panierkę do smażenia. Przesiej mąkę do osobnego talerza. Po co przesiewać mąkę? Aby usunąć z niego ewentualne zanieczyszczenia i pojedyncze duże cząstki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia z obu stron w mące. Po prostu dodaję pokrojone krążki cukinii do talerza z mąką i wszystko mieszam rękami. Ale możesz zawinąć każdy kawałek osobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś smażoną cukinię na półmisek. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, możesz położyć ręcznik papierowy na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp cukinię posiekaną natką pietruszki (lub innymi świeżymi ziołami do wyboru) i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

z smażoną cukinią można przygotować wiele innych przepisów. Wieżyczki są najczęściej przygotowywane przez przeplatanie kręgów smażonej cukinii ze świeżymi pomidorami i / lub smażonymi bakłażanami.

możesz podawać cukinię z sosem śmietanowym lub majonezowym z dodatkiem czosnku, ziół i przypraw.

cukinia to wszechstronne warzywo. Ma neutralny, świeży smak, a podczas obróbki cieplnej uzyskuje miękką konsystencję i dobrze nadaje się do ciepłych sałatek i przekąsek warzywnych. Dania z cukinii są łatwe do przygotowania, zdrowe i często dietetyczne, co czyni je popularnymi wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia.

cukinię można gotować na wiele sposobów: gotuje się ją, piecze, piecze lub grilluje. Z nich można zrobić kotlety, naleśniki i oczywiście słynny kawior. Dania z cukinii podawane są samodzielnie lub jako dodatek. Ich smak dobrze komponuje się z mięsem mielonym. Nadziewane są dojrzałymi, dużymi warzywami, a następnie pieczone w piekarniku ciasne nadziewane cukinie lub duszone w głębokim rondlu.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy