skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć grzyby z marchewką i cebulą? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty. Pieczarki lepiej używać świeżych, młodych.
Krok 2:
Umyj pieczarki w czystej zimnej wodzie, osusz je serwetkami lub połóż na stole i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci wyparował. Jak najlepiej pokroić grzyby? Jeśli nie masz dużych grzybów, pokrój je na cienkie talerze. Możesz posiekać pieczarki w kostkę lub paski, jak chcesz.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę, spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 4:
Posiekaj marchewki w paski i posiekaj cebulę w drobną kostkę. W razie potrzeby marchewkę można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Do przepisu lepiej jest użyć patelni z grubym dnem i krawędziami. Wyślij pieczarki do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, najpierw odparuj cały płyn, który pojawi się z grzybów. Następnie zmniejsz płomień pieca do średniego i czasami mieszając, smaż przez dwie do trzech minut.
Krok 6:
Wyślij cebulę i marchewkę do pieczarek, sól do smaku. Zrób trochę więcej niż średnio i smaż, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.
Krok 7:
Marchewki powinny stać się miękkie, a cebula i grzyby nabierają złotego apetycznego koloru. Spróbuj soli, jeśli jej nie ma (i może się okazać, że marchewki i smażona cebula są trochę słodkie), a następnie dodaj sól do smaku.
Krok 8:
Gotowe grzyby z cebulą i marchewką posyp mielonym pieprzem i świeżymi ziołami. Czas spróbować!
smażone pieczarki są pyszne na ciepło i na zimno. Do tego dania można zaoferować świeżą śmietanę, idealnie komponuje się z grzybami.
z zieleni dobrze sprawdzą się koperek, pietruszka lub zielona młoda cebula.
do grzybów do smaku można dodać czosnek, przepuszczony przez prasę lub drobno posiekany ręcznie.
podawaj pieczarki jako niezależne danie z kromką chrupiącego chleba lub uzupełnij je na przykład ziemniakami.
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g