smażone grzyby z cebulą i marchewką na patelni

obfite i smaczne jedzenie, bardzo łatwe do przygotowania! Smażone grzyby z cebulą i marchewką na patelni to świetna opcja na obiad. Można je podawać jako dodatek do tłuczonych ziemniaków lub gotowanej gryki. Ponieważ grzyby są smażone na oleju roślinnym, można je zaoferować w dni postu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 74 % 14 g
węglowodany 11 % 2 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć grzyby z marchewką i cebulą? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty. Pieczarki lepiej używać świeżych, młodych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki w czystej zimnej wodzie, osusz je serwetkami lub połóż na stole i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci wyparował. Jak najlepiej pokroić grzyby? Jeśli nie masz dużych grzybów, pokrój je na cienkie talerze. Możesz posiekać pieczarki w kostkę lub paski, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj marchewki w paski i posiekaj cebulę w drobną kostkę. W razie potrzeby marchewkę można zetrzeć na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Do przepisu lepiej jest użyć patelni z grubym dnem i krawędziami. Wyślij pieczarki do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, najpierw odparuj cały płyn, który pojawi się z grzybów. Następnie zmniejsz płomień pieca do średniego i czasami mieszając, smaż przez dwie do trzech minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij cebulę i marchewkę do pieczarek, sól do smaku. Zrób trochę więcej niż średnio i smaż, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki powinny stać się miękkie, a cebula i grzyby nabierają złotego apetycznego koloru. Spróbuj soli, jeśli jej nie ma (i może się okazać, że marchewki i smażona cebula są trochę słodkie), a następnie dodaj sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe grzyby z cebulą i marchewką posyp mielonym pieprzem i świeżymi ziołami. Czas spróbować!

smażone pieczarki są pyszne na ciepło i na zimno. Do tego dania można zaoferować świeżą śmietanę, idealnie komponuje się z grzybami.

z zieleni dobrze sprawdzą się koperek, pietruszka lub zielona młoda cebula.
do grzybów do smaku można dodać czosnek, przepuszczony przez prasę lub drobno posiekany ręcznie.

podawaj pieczarki jako niezależne danie z kromką chrupiącego chleba lub uzupełnij je na przykład ziemniakami.

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy