laseczki na sodzie

bujne i pyszne! Gotowanie jest proste i szybkie! Pączki na sodzie nie są trudne do przygotowania. Można powiedzieć, że jest to jeden z najprostszych przepisów na robienie pączków - bujnych tortilli smażonych na patelni na oleju. Podawaj pączki z herbatą wraz z płynnym miodem, jagodowym lub owocowym aromatycznym dżemem i domową śmietaną. Smakołyk okazuje się smaczny i satysfakcjonujący i zwykle jest bardzo lubiany przez dzieci.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 75 % 40 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić ptysie na sodzie?

wlej ciepłą wodę pitną do dużego i głębokiego pojemnika, a następnie dodaj do niego określoną ilość granulowanego cukru i soli. Wysyłamy tam również sodę oczyszczoną (połowę), której nie trzeba wcześniej gasić. Wszystko mieszamy, czekamy, aż kryształy cukru, soli i sody się rozproszą.

przesiej mąkę do tego samego pojemnika (około połowy). Konieczne jest przesianie go, aby nasycić go tlenem - pączki w tym przypadku okażą się jeszcze wspanialsze. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

pozostałą sodę rozsypujemy na powierzchni ciasta i jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie przesiujemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Dobrze go ugniatamy. Ciasto powinno być posłuszne, przyjemne w dotyku, a jednocześnie dość miękkie i lepkie. Możesz potrzebować mąki nieco więcej lub trochę mniej niż wskazano w przepisie. Ale lepiej nie zatykać ciasta mąką, aby ciasta były miękkie i delikatne w środku. Aby wygodniej pracować z lepkim ciastem, możesz obficie nasmarować ręce olejem roślinnym. 

rozłóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Odrywamy kawałki z ciasta, formujemy je w koloboki, a następnie tworzymy płaskie ciasta.

umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ogrzewanie i rozłóż podpłomyki na patelni. Smaż je pod przykryciem przez 3-4 minuty (do zrumienienia), następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty (również do zrumienienia);

gotowe podpłomyki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

czekamy, aż pączki ostygną, zawijamy je w cukier (w razie potrzeby można w cukrze pudrze) i podajemy do stołu - do pysznej i pachnącej herbaty, ciepłego mleka, rozgrzewającego kakao. 
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy