skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ptysie na sodzie?
wlej ciepłą wodę pitną do dużego i głębokiego pojemnika, a następnie dodaj do niego określoną ilość granulowanego cukru i soli. Wysyłamy tam również sodę oczyszczoną (połowę), której nie trzeba wcześniej gasić. Wszystko mieszamy, czekamy, aż kryształy cukru, soli i sody się rozproszą.
przesiej mąkę do tego samego pojemnika (około połowy). Konieczne jest przesianie go, aby nasycić go tlenem - pączki w tym przypadku okażą się jeszcze wspanialsze. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
pozostałą sodę rozsypujemy na powierzchni ciasta i jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie przesiujemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Dobrze go ugniatamy. Ciasto powinno być posłuszne, przyjemne w dotyku, a jednocześnie dość miękkie i lepkie. Możesz potrzebować mąki nieco więcej lub trochę mniej niż wskazano w przepisie. Ale lepiej nie zatykać ciasta mąką, aby ciasta były miękkie i delikatne w środku. Aby wygodniej pracować z lepkim ciastem, możesz obficie nasmarować ręce olejem roślinnym.
rozłóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Odrywamy kawałki z ciasta, formujemy je w koloboki, a następnie tworzymy płaskie ciasta.
umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ogrzewanie i rozłóż podpłomyki na patelni. Smaż je pod przykryciem przez 3-4 minuty (do zrumienienia), następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty (również do zrumienienia);
gotowe podpłomyki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
czekamy, aż pączki ostygną, zawijamy je w cukier (w razie potrzeby można w cukrze pudrze) i podajemy do stołu - do pysznej i pachnącej herbaty, ciepłego mleka, rozgrzewającego kakao.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g