skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto osetyjskie? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko-C1. Mleko i jajko na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać bardziej udane pieczenie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przed użyciem drożdży przeczytaj instrukcje dla nich. Niektóre drożdże należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Wybierz te, które chcesz zintensyfikować.
Krok 2:
W osobnym pojemniku podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Dodaj cukier i drożdże do wody. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej połowę wymaganej ilości mąki do miski, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Przesiej pozostałą mąkę do osobnego pojemnika. Gdy na drożdżach pojawi się bujna piana, wlej je do zagłębienia w mące. Dodaj mleko i sól. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 5:
Nie "ubij" ciasta mąką-powinno być miękkie i delikatne. Jeśli mąka pozostanie, przyda się podczas rzeźbienia ciast. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Wcześniej nie zapomnij umyć jajka specjalnym mydłem i szczotką do żywności. Umyj i posiekaj warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce. Mieszaj, aż ser, jajko i zioła będą gładkie. Sól do smaku.
Krok 7:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5 - 3 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.
Krok 8:
Podziel ciasto i nadzienie na 3 równe części.
Krok 9:
Rozwałkuj rękami jedną część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrągłą warstwę o średnicy około 20 cm. Posyp ręce mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 10:
Podnieś krawędzie ciasta i dobrze uszczypnij je na wierzchu, aby nie pozostały żadne dziury.
Krok 11:
Odwróć szew w dół. I ponownie ostrożnie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj, tworząc ciasto o grubości 1-1, 5 cm, zrób średnicę ciasta tak, aby zmieściło się na patelni i pozostaw małą szczelinę na krawędziach.
Krok 12:
Do smażenia weź patelnię z pokrywką o średnicy 20-22 cm smaż ciasta na rozgrzanej i obficie posmarowanej masłem patelni przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Krok 13:
Gotowe gorące ciasta posmaruj masłem. Rozłóż je jeden na drugim.
ciasta Osetyjskie podaje się pokrojone na 4 lub 8 kawałków. Mogą być spożywane jako osobne danie, a także używane jako chleb.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłej wody do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g