Osetyjskie placki z serem na patelni

słynne danie kuchni kaukaskiej! Osetyjskie ciasta z serem na patelni według tego przepisu są niesamowicie smaczne, z lekkim zwiewnym ciastem i delikatnym aromatycznym nadzieniem. Ponadto są przygotowywane bardzo szybko i bez piekarnika.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 62 % 34 g
269 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto osetyjskie? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko-C1. Mleko i jajko na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać bardziej udane pieczenie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przed użyciem drożdży przeczytaj instrukcje dla nich. Niektóre drożdże należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Wybierz te, które chcesz zintensyfikować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Dodaj cukier i drożdże do wody. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej połowę wymaganej ilości mąki do miski, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Przesiej pozostałą mąkę do osobnego pojemnika. Gdy na drożdżach pojawi się bujna piana, wlej je do zagłębienia w mące. Dodaj mleko i sól. Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie "ubij" ciasta mąką-powinno być miękkie i delikatne. Jeśli mąka pozostanie, przyda się podczas rzeźbienia ciast. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Wcześniej nie zapomnij umyć jajka specjalnym mydłem i szczotką do żywności. Umyj i posiekaj warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce. Mieszaj, aż ser, jajko i zioła będą gładkie. Sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5 - 3 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto i nadzienie na 3 równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj rękami jedną część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrągłą warstwę o średnicy około 20 cm. Posyp ręce mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podnieś krawędzie ciasta i dobrze uszczypnij je na wierzchu, aby nie pozostały żadne dziury.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć szew w dół. I ponownie ostrożnie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj, tworząc ciasto o grubości 1-1, 5 cm, zrób średnicę ciasta tak, aby zmieściło się na patelni i pozostaw małą szczelinę na krawędziach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do smażenia weź patelnię z pokrywką o średnicy 20-22 cm smaż ciasta na rozgrzanej i obficie posmarowanej masłem patelni przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe gorące ciasta posmaruj masłem. Rozłóż je jeden na drugim.

ciasta Osetyjskie podaje się pokrojone na 4 lub 8 kawałków. Mogą być spożywane jako osobne danie, a także używane jako chleb.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłej wody do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy