stek cielęcy na patelni

Super przepis Gordona Ramsaya! Przygotuj idealny stek w domu! Steki są zwykle dostępne w pubach, barach i restauracjach. Drogi Gordon mówi, jak gotować steki cielęce w domu, smaczne i proste! Reszta to kwestia doświadczenia.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 17 g
tłuszcze 58 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
285 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Steki wyjmij wcześniej z lodówki i opakowania, pozwól im się rozgrzać. Sól i pieprz z obu stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię do zamglenia, dodaj 1 łyżkę oleju słonecznikowego i umieść steki na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz przez minutę z każdej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli jest tłusta krawędź (jak na przykład stek ribeye) - połóż steki na boku i oprzyj o bok patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzymaj pod kątem, pozwól tłuszczowi się stopić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj pieczenie przez minutę z każdej strony, za każdym razem obracając. Dodaj zmiażdżony czosnek i tymianek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło i kolejną łyżkę słonecznika. Polej sok stekami i smaż, aż się ugotują. Miękki-z krwią, twardszy - średnio wysmażony, a dobrze sprężysty-dobrze wysmażony. Jeśli mięso jest twarde-stek jest rozgotowany, możesz wysłać go na gulasz (jeśli w ogóle).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż steki na desce, a następnie pokrój w plastry.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy