skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Steki wyjmij wcześniej z lodówki i opakowania, pozwól im się rozgrzać. Sól i pieprz z obu stron.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię do zamglenia, dodaj 1 łyżkę oleju słonecznikowego i umieść steki na patelni.
Krok 3:
Piecz przez minutę z każdej strony.
Krok 4:
Jeśli jest tłusta krawędź (jak na przykład stek ribeye) - połóż steki na boku i oprzyj o bok patelni.
Krok 5:
Trzymaj pod kątem, pozwól tłuszczowi się stopić.
Krok 6:
Kontynuuj pieczenie przez minutę z każdej strony, za każdym razem obracając. Dodaj zmiażdżony czosnek i tymianek.
Krok 7:
Dodaj masło i kolejną łyżkę słonecznika. Polej sok stekami i smaż, aż się ugotują. Miękki-z krwią, twardszy - średnio wysmażony, a dobrze sprężysty-dobrze wysmażony. Jeśli mięso jest twarde-stek jest rozgotowany, możesz wysłać go na gulasz (jeśli w ogóle).
Krok 8:
Połóż steki na desce, a następnie pokrój w plastry.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g