skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb w tandoor? Przede wszystkim przygotuj ciasto. Aby to zrobić, odmierz wymaganą ilość produktów wskazanych w przepisie. Mąka może wymagać nieco więcej lub odwrotnie mniej niż wskazano w przepisie. Zamiast wody możesz użyć mleka do woli.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito. To nasyci go tlenem, a Twoje wypieki będą przewiewne i miękkie. Wyślij mąkę do głębokiej miski lub innego pojemnika.
Krok 3:
Zrób wgłębienie w środku. Dodaj drożdże i cukier. Lekko wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj sól i olej roślinny. Ponownie trochę zamieszaj.
Krok 5:
Zacznij stopniowo wlewać ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Ilość wody lub mąki może różnić się od tego, co podano w przepisie.
Krok 6:
Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być ciasny, ale jednocześnie niezbyt ciasny. Zagniataj ciasto przez 10 minut.
Krok 7:
Nasmaruj miskę olejem roślinnym, połóż kulkę ciasta i posmaruj ją również olejem na wierzchu. Do podnoszenia ciasta częściej używam plastikowego kubka, ponieważ wydaje mi się, że ciasto w nim pasuje szybciej niż w szklanych lub metalowych naczyniach.
Krok 8:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ten sposób na 30-40 minut.
Krok 9:
W tym czasie rozpal Tandoor.
Krok 10:
Podczas spalania drewna nasze ciasto z reguły będzie gotowe do dalszego użycia.
Krok 11:
Lekko ugniataj wyrośnięte ciasto rękami. Uformuj kulki mniej więcej tego samego rozmiaru. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 10-15 minut. W tym czasie kolobochki znów trochę wzrosną.
Krok 12:
Zrób wgłębienia palcami zanurzonymi w wodzie na środku każdej kulki, tworząc tortille. Wewnątrz wgłębień wykonaj kilka nakłuć widelcem.
Krok 13:
Gdy drewno opałowe spali się w tandoor, a ściany pieca znów staną się białe, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania.
Krok 14:
Posmaruj dno każdej tortilli osoloną zimną wodą. Wyślij tortille na ściany Tandoor. Zachowaj szczególną ostrożność, nie poparz się i używaj specjalnych rękawic odpornych na ciepło. Zamknij dmuchawę od dołu i przykryj piekarnik pokrywką od góry.
Krok 15:
Tortille w tandoor są przygotowywane bardzo szybko, czas zależy od stopnia ciepła i wielkości produktów chlebowych. Tak wyglądały moje tortille po 2 minutach gotowania.
Krok 16:
I tak wyglądał gotowy chleb po 5 minutach pieczenia w piekarniku. Średnio Czas gotowania waha się od 4 do 10 minut. Ostrożnie wyjmij gotowy chleb z Tandoor.
Krok 17:
Widok tortilli Tandoor z tyłu.
Krok 18:
Bardzo miękkie i pachnące, zdecydowanie spróbuj!
smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g