chleb-bułeczki chlebowe Tandoor

miękki, przewiewny, z chrupiącą złotą skórką! Chleb w tandoor, pieczony w formie tortilli, okazuje się nieporównywalnie smaczny, a przygotowanie go jest dość proste! To ciasto można jeść tak po prostu, bez niczego, zwłaszcza gdy jest gorące, z upałem, z upałem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 79 % 52 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb w tandoor? Przede wszystkim przygotuj ciasto. Aby to zrobić, odmierz wymaganą ilość produktów wskazanych w przepisie. Mąka może wymagać nieco więcej lub odwrotnie mniej niż wskazano w przepisie. Zamiast wody możesz użyć mleka do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito. To nasyci go tlenem, a Twoje wypieki będą przewiewne i miękkie. Wyślij mąkę do głębokiej miski lub innego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób wgłębienie w środku. Dodaj drożdże i cukier. Lekko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sól i olej roślinny. Ponownie trochę zamieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij stopniowo wlewać ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Ilość wody lub mąki może różnić się od tego, co podano w przepisie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być ciasny, ale jednocześnie niezbyt ciasny. Zagniataj ciasto przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj miskę olejem roślinnym, połóż kulkę ciasta i posmaruj ją również olejem na wierzchu. Do podnoszenia ciasta częściej używam plastikowego kubka, ponieważ wydaje mi się, że ciasto w nim pasuje szybciej niż w szklanych lub metalowych naczyniach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ten sposób na 30-40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie rozpal Tandoor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas spalania drewna nasze ciasto z reguły będzie gotowe do dalszego użycia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko ugniataj wyrośnięte ciasto rękami. Uformuj kulki mniej więcej tego samego rozmiaru. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 10-15 minut. W tym czasie kolobochki znów trochę wzrosną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób wgłębienia palcami zanurzonymi w wodzie na środku każdej kulki, tworząc tortille. Wewnątrz wgłębień wykonaj kilka nakłuć widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy drewno opałowe spali się w tandoor, a ściany pieca znów staną się białe, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj dno każdej tortilli osoloną zimną wodą. Wyślij tortille na ściany Tandoor. Zachowaj szczególną ostrożność, nie poparz się i używaj specjalnych rękawic odpornych na ciepło. Zamknij dmuchawę od dołu i przykryj piekarnik pokrywką od góry.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tortille w tandoor są przygotowywane bardzo szybko, czas zależy od stopnia ciepła i wielkości produktów chlebowych. Tak wyglądały moje tortille po 2 minutach gotowania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I tak wyglądał gotowy chleb po 5 minutach pieczenia w piekarniku. Średnio Czas gotowania waha się od 4 do 10 minut. Ostrożnie wyjmij gotowy chleb z Tandoor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Widok tortilli Tandoor z tyłu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Bardzo miękkie i pachnące, zdecydowanie spróbuj!

smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy