kasza gryczana ze śliwkami

świetny dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby! Istnieje wiele różnych przepisów na kaszę gryczaną ze śliwkami. Przygotuj kaszę gryczaną z podsmażonymi warzywami i suszonymi śliwkami jako dodatek do dań mięsnych, na mleku ze śliwkami słodkimi, z warzywami i suszonymi śliwkami, z owocami i suszonymi śliwkami i innymi potrawami. Zastanówmy się nad pierwszą wersją kaszy gryczanej, takie dodatki jak cebula i marchewka smażone na oleju, a także suszone śliwki sprawiają, że to danie jest szczególnie smaczne i pachnące. Można go podawać nie tylko jako przystawkę, ale także jako niezależne danie, na przykład podczas postu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 37 g
200 kcal
IG: 41 / 59 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Kasza gryczana jest dokładnie myta. Umyj kaszę, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Aby skrócić czas gotowania i zachować maksimum składników odżywczych zawartych w kaszy gryczanej, możesz wcześniej przygotować płatki. Włóż umytą kaszę gryczaną do miski lub rondla i zalej gorącą wodą, pozostaw na kilka godzin. Zad w tym czasie będzie dobrze spuchnięty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj śliwki pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę, pokrój suszone śliwki na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię (lepiej użyć głębokiej żeliwnej patelni lub patelni). Włącz ogień, gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażenia warzyw wysyłamy gotowane suszone śliwki. Wymieszaj i trzymaj je w ogniu przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przenosimy spuchniętą kaszę gryczaną na patelnię z warzywami i suszonymi śliwkami, wodę pozostałą w misce z kaszy gryczanej można również wlać na patelnię, będzie ona potrzebna do duszenia. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż nadejdzie czas, aż kasza gryczana będzie gotowa, płatki będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz ogień. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy danie do stołu, w razie potrzeby z mięsem i sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy