skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Kasza gryczana jest dokładnie myta. Umyj kaszę, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Aby skrócić czas gotowania i zachować maksimum składników odżywczych zawartych w kaszy gryczanej, możesz wcześniej przygotować płatki. Włóż umytą kaszę gryczaną do miski lub rondla i zalej gorącą wodą, pozostaw na kilka godzin. Zad w tym czasie będzie dobrze spuchnięty.
Krok 2:
Dobrze umyj śliwki pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę, pokrój suszone śliwki na małe kawałki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię (lepiej użyć głębokiej żeliwnej patelni lub patelni). Włącz ogień, gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka.
Krok 6:
Do smażenia warzyw wysyłamy gotowane suszone śliwki. Wymieszaj i trzymaj je w ogniu przez około 5 minut.
Krok 7:
Następnie przenosimy spuchniętą kaszę gryczaną na patelnię z warzywami i suszonymi śliwkami, wodę pozostałą w misce z kaszy gryczanej można również wlać na patelnię, będzie ona potrzebna do duszenia. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż nadejdzie czas, aż kasza gryczana będzie gotowa, płatki będą miękkie.
Krok 8:
Wyłącz ogień. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy danie do stołu, w razie potrzeby z mięsem i sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g