skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułeczki na kefirze w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego weź wcześniej kefir, mleko i masło. Masło powinno być dość miękkie.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do przestronnej miski. Dzięki temu mąka zostanie wzbogacona w tlen. W rezultacie wypieki będą dobrze rosły i będą puszyste. 2-3 łyżki.mąka odstawić osobno. Może być potrzebny podczas wyrabiania ciasta. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
W wygodnym pojemniku połącz miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Zetrzyj wszystko, aż będzie gładkie, gładkie.
Krok 5:
Wlej kefir i mleko do mieszanki masła.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj. Nie trzeba osiągać jednorodności płynnej masy. Wystarczy, aby kawałki masła były równomiernie rozłożone na mieszance mleka.
Krok 7:
Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do miski. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Następnie zagnieść ciasto rękami. Jeśli jest zbyt lepki, dodaj wcześniej zarezerwowaną mąkę podczas ugniatania małymi porcjami, jednocześnie mieszając ciasto.
Krok 8:
Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż podana ilość. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być jednolity, miękki, giętki, prawie nie przyklejający się do rąk.
Krok 9:
Podziel ciasto na równe części, zwiń bułki o pożądanym rozmiarze.
Krok 10:
Uformowane podpłomyki ułożyć na wyłożonym pergaminem arkuszu w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.
Krok 11:
Piecz bułeczki na kefirze w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut na złoty kolor. Tryb i czas pieczenia może być inny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 12:
Schłodzić gotowe podpłomyki. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g