bułeczki na kefirze w piekarniku jak babcia

najprostsze i najsmaczniejsze! Zwiewne i delikatne! Pączki na kefirze są miękkie, naprawdę domowe, jak w dzieciństwie babci. Pieczenie ich jest bardzo proste i bardzo szybkie z najbardziej konwencjonalnych potraw. Potrzebujesz tylko 20 minut na gotowanie plus tyle samo w piekarniku. I pyszne wypieki są gotowe!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 69 % 42 g
306 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułeczki na kefirze w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego weź wcześniej kefir, mleko i masło. Masło powinno być dość miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito do przestronnej miski. Dzięki temu mąka zostanie wzbogacona w tlen. W rezultacie wypieki będą dobrze rosły i będą puszyste. 2-3 łyżki.mąka odstawić osobno. Może być potrzebny podczas wyrabiania ciasta. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wygodnym pojemniku połącz miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj wszystko, aż będzie gładkie, gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir i mleko do mieszanki masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Nie trzeba osiągać jednorodności płynnej masy. Wystarczy, aby kawałki masła były równomiernie rozłożone na mieszance mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do miski. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Następnie zagnieść ciasto rękami. Jeśli jest zbyt lepki, dodaj wcześniej zarezerwowaną mąkę podczas ugniatania małymi porcjami, jednocześnie mieszając ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż podana ilość. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być jednolity, miękki, giętki, prawie nie przyklejający się do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na równe części, zwiń bułki o pożądanym rozmiarze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformowane podpłomyki ułożyć na wyłożonym pergaminem arkuszu w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz bułeczki na kefirze w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut na złoty kolor. Tryb i czas pieczenia może być inny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowe podpłomyki. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy