skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bajgle ze śmietaną i margaryną? Przygotuj jedzenie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz margarynę wysokiej jakości, kremową, smak gotowego dania będzie zależeć od jej smaku. Jeśli zasadniczo nie używasz margaryny, zamiast tego weź taką samą ilość masła. Każdy dżem nadaje się do nadzienia, najważniejsze jest to, że jest gruby, bez pestek.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę. Przesiej do niego mąkę. Dodaj sól i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Cukier nie jest dodawany do ciasta zgodnie z tym przepisem, ponieważ wystarczy słodycz dżemu i proszku.
Krok 3:
Weź margarynę prosto z lodówki. Pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
Krok 4:
Użyj rąk, aby zmielić mąkę z margaryną na kruche okruchy. Następnie dodaj śmietanę do okruchów. Ponownie zagnieść ciasto rękami. Nie musisz go mieszać przez długi czas-gdy tylko produkty się zmieszają, a ciasto zbierze się w grudkę, zatrzymaj ugniatanie.
Krok 5:
Włóż ciasto do lodówki na 15-20 minut.
Krok 6:
Następnie wyjmij go, odetnij jedną trzecią, a resztę odłóż ponownie. Wygodniej będzie pracować z pojedynczymi kawałkami niż z jednym dużym kawałkiem. Odkurzyć stół mąką i rozwałkować na nim ciasto w cienką okrągłą warstwę. Grubość warstwy wynosi około 2 mm.
Krok 7:
Wytnij powstały okrąg na 12 segmentów.
Krok 8:
Połóż pół łyżeczki dżemu na szerokiej części każdego segmentu. Jeśli nie jest bardzo gęsty, radzę posypać nadzienie skrobią.
Krok 9:
Zaczynając od szerokiej części, na której leży nadzienie, zwiń segment ciasta w bułkę. Rezultatem jest taki schludny bajgiel. Zrób wszystkie bajgle w podobny sposób.
Krok 10:
Blacha do pieczenia, Moja ma rozmiar 30 * 40 cm, przykryj papierem do pieczenia. Połóż na nim bajgle. Wyjmij następny kawałek ciasta z lodówki i zrób z niego bajgle.
Krok 11:
Zrobiłem bajgle w ilości 300 gramów mąki, dostałem całą blachę do pieczenia.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. piecz bajgle przez 40-50 minut na złoty kolor. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 13:
Schłodzić gotowe bajgle, a następnie obficie posypać cukrem pudrem.
Krok 14:
Podawaj bajgle z kawą, herbatą lub po prostu z mlekiem. Smacznego!
powtarzam, że ostateczny wynik zależy od gęstości dżemu — im grubszy, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że dżem wycieknie podczas pieczenia.
aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g