bajgle na śmietanie i margarynie

przepyszne, pyszne, ze zwykłych produktów! Bajgle z kwaśną śmietaną i margaryną to przepis, według którego nasze matki i babcie gotowały w czasach radzieckich. Z minimum składników uzyskali dużą liczbę pysznych bajgli na herbatę, które bardzo lubiły zarówno dzieci, jak i dorośli.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 58 % 39 g
374 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bajgle ze śmietaną i margaryną? Przygotuj jedzenie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz margarynę wysokiej jakości, kremową, smak gotowego dania będzie zależeć od jej smaku. Jeśli zasadniczo nie używasz margaryny, zamiast tego weź taką samą ilość masła. Każdy dżem nadaje się do nadzienia, najważniejsze jest to, że jest gruby, bez pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę. Przesiej do niego mąkę. Dodaj sól i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Cukier nie jest dodawany do ciasta zgodnie z tym przepisem, ponieważ wystarczy słodycz dżemu i proszku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź margarynę prosto z lodówki. Pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby zmielić mąkę z margaryną na kruche okruchy. Następnie dodaj śmietanę do okruchów. Ponownie zagnieść ciasto rękami. Nie musisz go mieszać przez długi czas-gdy tylko produkty się zmieszają, a ciasto zbierze się w grudkę, zatrzymaj ugniatanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do lodówki na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyjmij go, odetnij jedną trzecią, a resztę odłóż ponownie. Wygodniej będzie pracować z pojedynczymi kawałkami niż z jednym dużym kawałkiem. Odkurzyć stół mąką i rozwałkować na nim ciasto w cienką okrągłą warstwę. Grubość warstwy wynosi około 2 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij powstały okrąg na 12 segmentów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pół łyżeczki dżemu na szerokiej części każdego segmentu. Jeśli nie jest bardzo gęsty, radzę posypać nadzienie skrobią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynając od szerokiej części, na której leży nadzienie, zwiń segment ciasta w bułkę. Rezultatem jest taki schludny bajgiel. Zrób wszystkie bajgle w podobny sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Blacha do pieczenia, Moja ma rozmiar 30 * 40 cm, przykryj papierem do pieczenia. Połóż na nim bajgle. Wyjmij następny kawałek ciasta z lodówki i zrób z niego bajgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrobiłem bajgle w ilości 300 gramów mąki, dostałem całą blachę do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 160°C. piecz bajgle przez 40-50 minut na złoty kolor. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotowe bajgle, a następnie obficie posypać cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj bajgle z kawą, herbatą lub po prostu z mlekiem. Smacznego!

powtarzam, że ostateczny wynik zależy od gęstości dżemu — im grubszy, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że dżem wycieknie podczas pieczenia.

aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy