ciasteczka z ciastem migdałowym

dwuwarstwowe ciasteczka z białkowym ciastem migdałowym. Przepis nadaje się na nowy rok lub świąteczny stół. Ciasteczka wychodzą bardzo piękne i delikatne. Przepis znalazłem na YouTube na jednym pięknym kanale. Możesz go obejrzeć, klikając link z filmem.
Diana JanowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 33 % 25 g
węglowodany 57 % 43 g
422 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj żółtka, cukier i szczyptę soli do miękkiego masła. Dobrze wymieszaj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać gdzieś połowę mąki razem z proszkiem do pieczenia. Przerzucić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko. Dodajemy mleko teraz, bo jeśli dodamy je do masy maślanej, po prostu by się nie wymieszało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj. Nie musisz mieszać przez długi czas. Jeśli będziesz mieszać przez długi czas, ciasto dokręci się i stanie się twarde i bez smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drugą połowę mąki i zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Przenieś do torby i umieść w zamrażarce na 15 minut. Ciasto nie zamarznie w tym czasie, ale ostygnie i będzie łatwe w obsłudze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przejdźmy do ciasta migdałowego. Przygotuj składniki. Możesz wziąć mąkę z innych orzechów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć białka do miski, dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać z małą prędkością.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy pojawiła się lekka piana, stopniowo zwiększaj prędkość miksera i stopniowo dodawaj cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij do tak pięknych, mocnych szczytów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jeśli używasz cukru waniliowego, musisz dodać go razem z cukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz w dwóch zestawach musisz dodać mąkę migdałową.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie wymieszaj białka z mąką, od góry do dołu, aby ciasto nie spadło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto takie piękne ciasto. Bardzo delikatny i przewiewny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz musisz przenieść ciasto do worka do szprycowania. Możesz wziąć szczelny pakiet protoy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz kruche ciasto. Lekko odkurz powierzchnię roboczą mąką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ciasto z zamrażarki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 milimetrów. Krawędzie ciasta można przyciąć rękami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wytnij ciasteczka. Zanurz formę w mące. Tutaj kształt ma około 7 centymetrów średnicy. Zanurz formę w mące.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odetnij końcówkę torby do gotowania, otwór nie powinien być bardzo mały. Wyciśnij ciasto na półfabrykaty do ciastek.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasteczka można ozdobić migdałami. Jeśli używasz na przykład mąki włoskiej, możesz udekorować orzechami włoskimi.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku w 170C przez 20-25 minut. Oczywiście patrzysz na swój piekarnik.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Oto te ciasteczka. Bardzo delikatne, smaczne i przewiewne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy