skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgotuj składniki.
Krok 2:
Dodaj żółtka, cukier i szczyptę soli do miękkiego masła. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Przesiać gdzieś połowę mąki razem z proszkiem do pieczenia. Przerzucić.
Krok 5:
Dodaj mleko. Dodajemy mleko teraz, bo jeśli dodamy je do masy maślanej, po prostu by się nie wymieszało.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj. Nie musisz mieszać przez długi czas. Jeśli będziesz mieszać przez długi czas, ciasto dokręci się i stanie się twarde i bez smaku.
Krok 7:
Dodaj drugą połowę mąki i zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Przenieś do torby i umieść w zamrażarce na 15 minut. Ciasto nie zamarznie w tym czasie, ale ostygnie i będzie łatwe w obsłudze.
Krok 8:
Przejdźmy do ciasta migdałowego. Przygotuj składniki. Możesz wziąć mąkę z innych orzechów.
Krok 9:
Wrzuć białka do miski, dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać z małą prędkością.
Krok 10:
Kiedy pojawiła się lekka piana, stopniowo zwiększaj prędkość miksera i stopniowo dodawaj cukier.
Krok 11:
Ubij do tak pięknych, mocnych szczytów.
Krok 12:
Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jeśli używasz cukru waniliowego, musisz dodać go razem z cukrem.
Krok 13:
Teraz w dwóch zestawach musisz dodać mąkę migdałową.
Krok 14:
Delikatnie wymieszaj białka z mąką, od góry do dołu, aby ciasto nie spadło.
Krok 15:
Oto takie piękne ciasto. Bardzo delikatny i przewiewny.
Krok 16:
Teraz musisz przenieść ciasto do worka do szprycowania. Możesz wziąć szczelny pakiet protoy.
Krok 17:
Teraz kruche ciasto. Lekko odkurz powierzchnię roboczą mąką.
Krok 18:
Wyjmij ciasto z zamrażarki.
Krok 19:
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 milimetrów. Krawędzie ciasta można przyciąć rękami.
Krok 20:
Wytnij ciasteczka. Zanurz formę w mące. Tutaj kształt ma około 7 centymetrów średnicy. Zanurz formę w mące.
Krok 21:
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 22:
Odetnij końcówkę torby do gotowania, otwór nie powinien być bardzo mały. Wyciśnij ciasto na półfabrykaty do ciastek.
Krok 23:
Ciasteczka można ozdobić migdałami. Jeśli używasz na przykład mąki włoskiej, możesz udekorować orzechami włoskimi.
Krok 24:
Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku w 170C przez 20-25 minut. Oczywiście patrzysz na swój piekarnik.
Krok 25:
Oto te ciasteczka. Bardzo delikatne, smaczne i przewiewne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g