Biscotti włoskie ciasteczka z migdałami

Szybkie i bardzo smaczne suche ciasteczka na herbatę ! Ciasteczka są przygotowywane bardzo prosto i szybko z najprostszych i najtańszych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni ! Takie ciasteczka można przechowywać do czterech miesięcy w zamkniętym pojemniku.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 19 % 14 g
węglowodany 68 % 50 g
372 kcal
IG: 4 / 10 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Biscotti, czyli Biscotto – to potoczna nazwa suchych ciastek we Włoszech o charakterystycznej długości i zakrzywionym kształcie, jedna z najpopularniejszych słodyczy. Słowo biscotti pochodzi od średniowiecznego łacińskiego słowa biscoctus, które z kolei oznacza "podwójnie upieczone ciastko". We Włoszech ciasteczka podawane są z winem deserowym Vin Santo, w Ameryce Biscotti je się z kawą lub czarną herbatą. W Hiszpanii zwykle podaje się je z kieliszkiem słodkiego wina muszkatołowego. Cantucci to te same ciasteczka, ale według oryginalnej receptury przygotowywane są tylko z migdałami. Teraz oprócz migdałów do cantucci można dodawać inne składniki-suszone owoce lub czekoladę. W razie potrzeby migdały można zastąpić innymi orzechami. Te pyszne ciasteczka są przygotowywane z najprostszych i najtańszych produktów !
dzisiaj proponuję zrobić te pyszne ciasteczka według bardzo prostego i równie smacznego przepisu.

1. Wlej cukier i sól do pojemnika, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj wanilinę. Wymieszaj i zrób dziurę.

2. W osobnej misce ubij trochę jajka i dodaj je do mąki, a następnie wlej miód do mąki, dodaj skórkę i miękkie masło. Zagnieść ciasto, powinno stać się elastyczne i łatwo się połączyć.

3. Dodaj orzechy i rodzynki do ciasta (wstępnie opłucz i wysusz rodzynki ), wszystko dobrze wymieszaj.

4. Podziel ciasto na dwie części (możesz upiec jeden duży bochenek) i uformuj dwa batony. Uformowane batoniki ułożyć na silikonowej macie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec przez 30 minut (na wierzchu powinna powstać rumiana skórka ).

5. Pozwól gotowym batonom ostygnąć przez dziesięć minut (nie dłużej ) i pokrój w plastry.

6. Włóż ponownie do piekarnika, aby piec przez 10 minut w 170 stopniach. Między plasterkami powinna być niewielka odległość.

gotowe ciasteczka mogą ostygnąć i można je podawać! W razie potrzeby gotowe ciasteczka można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy