skład / składniki
metoda gotowania
Biscotti, czyli Biscotto – to potoczna nazwa suchych ciastek we Włoszech o charakterystycznej długości i zakrzywionym kształcie, jedna z najpopularniejszych słodyczy. Słowo biscotti pochodzi od średniowiecznego łacińskiego słowa biscoctus, które z kolei oznacza "podwójnie upieczone ciastko". We Włoszech ciasteczka podawane są z winem deserowym Vin Santo, w Ameryce Biscotti je się z kawą lub czarną herbatą. W Hiszpanii zwykle podaje się je z kieliszkiem słodkiego wina muszkatołowego. Cantucci to te same ciasteczka, ale według oryginalnej receptury przygotowywane są tylko z migdałami. Teraz oprócz migdałów do cantucci można dodawać inne składniki-suszone owoce lub czekoladę. W razie potrzeby migdały można zastąpić innymi orzechami. Te pyszne ciasteczka są przygotowywane z najprostszych i najtańszych produktów !
dzisiaj proponuję zrobić te pyszne ciasteczka według bardzo prostego i równie smacznego przepisu.
1. Wlej cukier i sól do pojemnika, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj wanilinę. Wymieszaj i zrób dziurę.
2. W osobnej misce ubij trochę jajka i dodaj je do mąki, a następnie wlej miód do mąki, dodaj skórkę i miękkie masło. Zagnieść ciasto, powinno stać się elastyczne i łatwo się połączyć.
3. Dodaj orzechy i rodzynki do ciasta (wstępnie opłucz i wysusz rodzynki ), wszystko dobrze wymieszaj.
4. Podziel ciasto na dwie części (możesz upiec jeden duży bochenek) i uformuj dwa batony. Uformowane batoniki ułożyć na silikonowej macie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec przez 30 minut (na wierzchu powinna powstać rumiana skórka ).
5. Pozwól gotowym batonom ostygnąć przez dziesięć minut (nie dłużej ) i pokrój w plastry.
6. Włóż ponownie do piekarnika, aby piec przez 10 minut w 170 stopniach. Między plasterkami powinna być niewielka odległość.
gotowe ciasteczka mogą ostygnąć i można je podawać! W razie potrzeby gotowe ciasteczka można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g