skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Wlej drożdże do miski ciasta, 1 łyżkę. l cukier z całkowitej ilości, dodaj część ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj kilka łyżek mąki z całości, wymieszaj i przykryj folią. Usuń ciasto, aby zbliżyć się do ciepłego miejsca na 40 minut.
2. Wbij jajka do miski, dodaj do nich pozostały cukier, wanilinę, sól, wymieszaj.
3. Wlać mieszaninę jajek do ciasta i stopione masło (nie gorące ), dodać resztę ciepłego mleka i wymieszać. Kawałek po kawałku dodając mąkę, zagnieść ciasto.
4. Gotowe ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem i przykryć folią wyjąć w ciepłe miejsce na 3 godziny. W tym czasie ciasto należy dwukrotnie ugniatać.
5. Usuń kości z wiśni, połóż wiśnie na sicie, aby ułożyć sok.
6. Wymieszaj cukier ze skrobią i odstaw na bok.
7. Ciasto podzielić na dwie równe części (wygodniej jest podzielić na kawałki). Podziel każdą część na 12 kawałków, przybliżona waga każdego kawałka bez nadzienia wynosi 45 g.
8. Zaokrąglij każdy kawałek ciasta i odstaw na 5-10 minut.
9. Z każdej kulki zrobić ciasto, umieścić na środku 0,5 łyżeczki. cukier ze skrobią i wiśniami. Lepiej jest rozłożyć wiśnie z otworami na cukrze. Uformuj placki i połóż je na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na kolejne 30-40 minut.
10. Rozwałkuj zimne masło w mące (aby mniej rozpłynęło się w dłoniach ), zetrzyj na tej samej mące. Zetrzyj wszystko na okruchy, dodaj cukier, wanilinę i wymieszaj ( będzie to okruchy ciasta ).
11. Posmaruj zbliżone ciasta żółtkiem. Żółtko zawsze rozcieńczam trochę wodą lub mlekiem, więc się nie pali.
12. Posyp placki okruchami.
13. Wstawić do piekarnika na 25 minut piec w 180 stopniach.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g