ciasta wiśniowe z ciasta wiedeńskiego

paszteciki są bardzo przewiewne, długo pozostają miękkie ! Chcę podzielić się z wami pysznymi ciastami z wiśniami, możesz je ugotować z dowolnymi owocami, ale mam szczególną miłość do wiśni. Ciasta przez długi czas pozostają miękkie, delikatne i bardzo smaczne! Wyrażenie & quot;paszteciki jak Puchatek & quot; bardzo do nich pasuje!
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 80 % 53 g
237 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Wlej drożdże do miski ciasta, 1 łyżkę. l cukier z całkowitej ilości, dodaj część ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj kilka łyżek mąki z całości, wymieszaj i przykryj folią. Usuń ciasto, aby zbliżyć się do ciepłego miejsca na 40 minut.
2. Wbij jajka do miski, dodaj do nich pozostały cukier, wanilinę, sól, wymieszaj.
3. Wlać mieszaninę jajek do ciasta i stopione masło (nie gorące ), dodać resztę ciepłego mleka i wymieszać. Kawałek po kawałku dodając mąkę, zagnieść ciasto.
4. Gotowe ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem i przykryć folią wyjąć w ciepłe miejsce na 3 godziny. W tym czasie ciasto należy dwukrotnie ugniatać.
5. Usuń kości z wiśni, połóż wiśnie na sicie, aby ułożyć sok.
6. Wymieszaj cukier ze skrobią i odstaw na bok.
7. Ciasto podzielić na dwie równe części (wygodniej jest podzielić na kawałki). Podziel każdą część na 12 kawałków, przybliżona waga każdego kawałka bez nadzienia wynosi 45 g.
8. Zaokrąglij każdy kawałek ciasta i odstaw na 5-10 minut.
9. Z każdej kulki zrobić ciasto, umieścić na środku 0,5 łyżeczki. cukier ze skrobią i wiśniami. Lepiej jest rozłożyć wiśnie z otworami na cukrze. Uformuj placki i połóż je na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na kolejne 30-40 minut.
10. Rozwałkuj zimne masło w mące (aby mniej rozpłynęło się w dłoniach ), zetrzyj na tej samej mące. Zetrzyj wszystko na okruchy, dodaj cukier, wanilinę i wymieszaj ( będzie to okruchy ciasta ).
11. Posmaruj zbliżone ciasta żółtkiem. Żółtko zawsze rozcieńczam trochę wodą lub mlekiem, więc się nie pali.
12. Posyp placki okruchami.
13. Wstawić do piekarnika na 25 minut piec w 180 stopniach.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy