ciasto czekoladowe z miodem i kakao

ciasto jest pyszne i delikatne ! Szybko się nasiąka ! Ciasto Spartacus to deser czekoladowo-miodowy z kremem. Ciasta są bardzo cienkie i moczą się błyskawicznie! Przepis przewiduje obecność kakao i miodu, ta kombinacja daje niesamowity smak i aromat deseru! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu!
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 67 % 39 g
297 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

zwracam uwagę na przepis na bardzo delikatne ciasto, jeden z najbardziej ulubionych w naszej rodzinie ! Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest trudne ! Ciasto świetnie wygląda na każdym świątecznym stole !
P. S do tego ciasta przygotowuję dwie porcje kremu, więc ilość składników kremu będzie musiała zostać zwiększona o dwa !!!
1. Przesiej mąkę, kakao, sól, wymieszaj.
2. W osobnym rondlu wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj miękkie masło i miód. Na kuchence w średniej temperaturze, ciągle mieszając, poczekaj, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Nie gotuj masy.
3. Gdy wszystko się rozpuści, wyjmij patelnię z pieca i dodaj sodę, dobrze wymieszaj. Masa bardzo się spieni, kontynuuj mieszanie wszystkiego.
4. Gdy piana trochę się uspokoi, wlej do wygodnego pojemnika i, dodając mąkę po kawałku, zagnieść ciasto.
5. Gotowe ciasto podzielić na dziesięć części, przykryć folią i schłodzić na 1 godzinę.
6. W rondelku wbij jajka, dodaj cukier i skrobię z wanilią, wymieszaj i wlej część mleko. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wlej resztę mleka.
7. Na kuchence w średniej temperaturze, ciągle mieszając, doprowadzić krem do zagęszczenia.
8. Dodaj miękkie masło do zagęszczonego kremu i mieszaj, aż będzie gładkie. Przykryj folią i odstaw na bok.
9. Rozwałkuj schłodzone ciasto w cienką warstwę na silikonowej macie. Jeśli nie ma maty, przykryj papierem lub folią na papierze do pieczenia. Następnie wytnij okrąg o pożądanej średnicy, zrobiłem ciasta o średnicy 20 cm. Skrawki trafią również do ciast.
10. Przyszłe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika, aby piec w 180 stopniach przez 5 minut. W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta.
11. Zmiel dwa ciasta w blenderze na okruchy.
12. Wlej cukier i kakao do rondla, dodaj mleko i mieszając gotuj glazurę w średniej temperaturze , aż zgęstnieje (po gotowaniu przez minutę ).
13. Dodaj miękkie masło do glazury i mieszaj, aż będzie gładkie.
14. Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Nie nakładaj kremu na górne ciasto, ale polej lukrem. Posyp boki ciasta okruchami.
ciasto moczy się bardzo szybko! Możesz od razu jeść!
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy