skład / składniki
metoda gotowania
zwracam uwagę na przepis na bardzo delikatne ciasto, jeden z najbardziej ulubionych w naszej rodzinie ! Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest trudne ! Ciasto świetnie wygląda na każdym świątecznym stole !
P. S do tego ciasta przygotowuję dwie porcje kremu, więc ilość składników kremu będzie musiała zostać zwiększona o dwa !!!
1. Przesiej mąkę, kakao, sól, wymieszaj.
2. W osobnym rondlu wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj miękkie masło i miód. Na kuchence w średniej temperaturze, ciągle mieszając, poczekaj, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Nie gotuj masy.
3. Gdy wszystko się rozpuści, wyjmij patelnię z pieca i dodaj sodę, dobrze wymieszaj. Masa bardzo się spieni, kontynuuj mieszanie wszystkiego.
4. Gdy piana trochę się uspokoi, wlej do wygodnego pojemnika i, dodając mąkę po kawałku, zagnieść ciasto.
5. Gotowe ciasto podzielić na dziesięć części, przykryć folią i schłodzić na 1 godzinę.
6. W rondelku wbij jajka, dodaj cukier i skrobię z wanilią, wymieszaj i wlej część mleko. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wlej resztę mleka.
7. Na kuchence w średniej temperaturze, ciągle mieszając, doprowadzić krem do zagęszczenia.
8. Dodaj miękkie masło do zagęszczonego kremu i mieszaj, aż będzie gładkie. Przykryj folią i odstaw na bok.
9. Rozwałkuj schłodzone ciasto w cienką warstwę na silikonowej macie. Jeśli nie ma maty, przykryj papierem lub folią na papierze do pieczenia. Następnie wytnij okrąg o pożądanej średnicy, zrobiłem ciasta o średnicy 20 cm. Skrawki trafią również do ciast.
10. Przyszłe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika, aby piec w 180 stopniach przez 5 minut. W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta.
11. Zmiel dwa ciasta w blenderze na okruchy.
12. Wlej cukier i kakao do rondla, dodaj mleko i mieszając gotuj glazurę w średniej temperaturze , aż zgęstnieje (po gotowaniu przez minutę ).
13. Dodaj miękkie masło do glazury i mieszaj, aż będzie gładkie.
14. Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Nie nakładaj kremu na górne ciasto, ale polej lukrem. Posyp boki ciasta okruchami.
ciasto moczy się bardzo szybko! Możesz od razu jeść!
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g