Rolada bezowa z kremem cytrynowym

w przepisie nie będzie ciężkiej śmietany i kremu serowego. Tak delikatny z chrupiącą skórką i lekki, przewiewny, po prostu nieważki w środku. A delikatny krem cytrusowy doskonale uzupełnia słodycz bezy.Doskonale się uzupełniają i podkreślają.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 71 % 44 g
311 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować krem, ponieważ potrzebuje czasu na ochłodzenie. W rondlu łączę jajko, sól, wanilinę, cukier. Mieszam i dodaję mleko. Kładę na kuchence i gotuję, aż lekko zgęstnieje na ogniu poniżej średniej. Zajęło mi to około 10 minut. W tym kremie masa jajeczno-mleczna będzie wystarczająco płynna, a nie taka sama jak w przypadku kremu. Zdejmuję z ognia i dodaję skórkę z cytryny i sok. Mieszać. Ochładzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A gdy masa jajeczno-mleczna ostygnie, ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste i lekko wybielone. A potem w kilku podejściach łączę obie masy. Ubijam do uzyskania gładkości i krem jest gotowy!!! Bardziej szczegółowy przepis był na stronie, jeśli jesteś zainteresowany, proszę!!! https://1000.menu/cooking/38841-klassicheskii-krem-sharlott Oto taki krem. Stabilny, jednolity, bujny. Zostawiam na bok i zajmę się bezą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białko o temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiany. Skrobia kukurydziana. Kwas cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miska i trzepaczka muszą być czyste. Najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski. Plastik ma tendencję do wchłaniania tłuszczu, a to, jak wiadomo, jest pierwszym wrogiem bezy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijam białko z małą lub średnią prędkością, aż będą małe bąbelki. Na dnie miski nie powinno pozostać płynne białko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie stopniowo dodaję cukier puder dosłownie na łyżce stołowej. Przerwa między dodawaniem cukru pudru wynosi 15-20 sekund. Również na średnich obrotach. Po wprowadzeniu całego cukru pudru przez około 3-4 minuty nadal ubijam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie kwas cytrynowy i ubijam przez kolejne 2-3 minuty. Beza po kwasie cytrynowym stanie się zauważalnie gęstsza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie skrobia. Ubijam ponownie przez 2-3 minuty i beza jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinien być stabilny, błyszczący, gęsty, jednolity. Dobrze jest zachować kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykrywam blachę do pieczenia pergaminem i mocuję w rogach bezą. Rozmiar blachy do pieczenia wynosi 28 * 40.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozprowadzam bezę, rozprowadzam równą warstwą. Grubość 1,5 -2 cm. Ale nie daj się ponieść emocjom, beza tego nie lubi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 25-30 minut. Ale ponieważ każdy piekarnik jest inny, musimy uzyskać chrupiącą, lekko zrumienioną skórkę z małymi pęknięciami i delikatną, wilgotną bezę w środku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zajęło mi to 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy jest jeszcze gorąca, przykrywam drugą kartką papieru i delikatnie odwracam. Bułka pokruszy się przyzwoicie, to normalne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmuję dolną warstwę papieru i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I dopiero gdy bułka całkowicie ostygnie, równomiernie rozprowadzam krem. Pozostawiając wolną, nieprzemazaną krawędź kilka centymetrów z jednej strony. Aby po zwinięciu bułki krem nie wyciekł.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I za pomocą papieru, praktycznie bez dotykania rolki, delikatnie ją zwijam.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odbywa się to bardzo łatwo.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Co za piękna bułka...

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zawijam w pergamin i wkładam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby krem ustabilizował się, chwycił, bułka została namoczona, wszystkie smaki połączyły się i stały się jednym.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ale moja bułka w lodówce spędziła noc. Jest równie chrupiący.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przenoszę na talerz...

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub kakao...

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    I udekoruj tak, jak życzy sobie twoja dusza... I możesz spróbować.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ale taki jest w przekroju.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Tak delikatny z chrupiącą skórką i lekki, przewiewny, po prostu nieważki w środku. Delikatny krem cytrusowy doskonale uzupełnia słodycz bezy. Mam nadzieję, że przepis nam się spodobał i będzie przydatny. Wszystkich Wesołych Świąt!!! Pokój i dobroć dla Twojego domu!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy