skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz przygotować krem, ponieważ potrzebuje czasu na ochłodzenie. W rondlu łączę jajko, sól, wanilinę, cukier. Mieszam i dodaję mleko. Kładę na kuchence i gotuję, aż lekko zgęstnieje na ogniu poniżej średniej. Zajęło mi to około 10 minut. W tym kremie masa jajeczno-mleczna będzie wystarczająco płynna, a nie taka sama jak w przypadku kremu. Zdejmuję z ognia i dodaję skórkę z cytryny i sok. Mieszać. Ochładzać.
Krok 2:
A gdy masa jajeczno-mleczna ostygnie, ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste i lekko wybielone. A potem w kilku podejściach łączę obie masy. Ubijam do uzyskania gładkości i krem jest gotowy!!! Bardziej szczegółowy przepis był na stronie, jeśli jesteś zainteresowany, proszę!!! https://1000.menu/cooking/38841-klassicheskii-krem-sharlott Oto taki krem. Stabilny, jednolity, bujny. Zostawiam na bok i zajmę się bezą.
Krok 3:
Białko o temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiany. Skrobia kukurydziana. Kwas cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny.
Krok 4:
Miska i trzepaczka muszą być czyste. Najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski. Plastik ma tendencję do wchłaniania tłuszczu, a to, jak wiadomo, jest pierwszym wrogiem bezy.
Krok 5:
Ubijam białko z małą lub średnią prędkością, aż będą małe bąbelki. Na dnie miski nie powinno pozostać płynne białko.
Krok 6:
Następnie stopniowo dodaję cukier puder dosłownie na łyżce stołowej. Przerwa między dodawaniem cukru pudru wynosi 15-20 sekund. Również na średnich obrotach. Po wprowadzeniu całego cukru pudru przez około 3-4 minuty nadal ubijam.
Krok 7:
Następnie kwas cytrynowy i ubijam przez kolejne 2-3 minuty. Beza po kwasie cytrynowym stanie się zauważalnie gęstsza.
Krok 8:
Następnie skrobia. Ubijam ponownie przez 2-3 minuty i beza jest gotowa.
Krok 9:
Powinien być stabilny, błyszczący, gęsty, jednolity. Dobrze jest zachować kształt.
Krok 10:
Przykrywam blachę do pieczenia pergaminem i mocuję w rogach bezą. Rozmiar blachy do pieczenia wynosi 28 * 40.
Krok 11:
Rozprowadzam bezę, rozprowadzam równą warstwą. Grubość 1,5 -2 cm. Ale nie daj się ponieść emocjom, beza tego nie lubi.
Krok 12:
I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 25-30 minut. Ale ponieważ każdy piekarnik jest inny, musimy uzyskać chrupiącą, lekko zrumienioną skórkę z małymi pęknięciami i delikatną, wilgotną bezę w środku.
Krok 13:
Zajęło mi to 30 minut.
Krok 14:
Gdy jest jeszcze gorąca, przykrywam drugą kartką papieru i delikatnie odwracam. Bułka pokruszy się przyzwoicie, to normalne.
Krok 15:
Zdejmuję dolną warstwę papieru i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Krok 16:
I dopiero gdy bułka całkowicie ostygnie, równomiernie rozprowadzam krem. Pozostawiając wolną, nieprzemazaną krawędź kilka centymetrów z jednej strony. Aby po zwinięciu bułki krem nie wyciekł.
Krok 17:
I za pomocą papieru, praktycznie bez dotykania rolki, delikatnie ją zwijam.
Krok 18:
Odbywa się to bardzo łatwo.
Krok 19:
Co za piękna bułka...
Krok 20:
Zawijam w pergamin i wkładam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby krem ustabilizował się, chwycił, bułka została namoczona, wszystkie smaki połączyły się i stały się jednym.
Krok 21:
Ale moja bułka w lodówce spędziła noc. Jest równie chrupiący.
Krok 22:
Przenoszę na talerz...
Krok 23:
Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub kakao...
Krok 24:
I udekoruj tak, jak życzy sobie twoja dusza... I możesz spróbować.
Krok 25:
Ale taki jest w przekroju.
Krok 26:
Tak delikatny z chrupiącą skórką i lekki, przewiewny, po prostu nieważki w środku. Delikatny krem cytrusowy doskonale uzupełnia słodycz bezy. Mam nadzieję, że przepis nam się spodobał i będzie przydatny. Wszystkich Wesołych Świąt!!! Pokój i dobroć dla Twojego domu!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g