skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przesiej mąkę i cukier puder. Masło i żółtka o temperaturze pokojowej. Przyprawy do woli, u mnie: cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, goździki. Mandarynki średniej wielkości 4-5 szt. Skórka jednej pomarańczy.
Krok 2:

Zmiękczone masło z cukrem pudrem ubić na biało.
Krok 3:

Następnie żółtka i ubij również, aż będą puszyste i gładkie.
Krok 4:

Następnie sól, skórka, sok, przyprawy i ponownie ubij.
Krok 5:

Następnie dodaj całą mąkę i dobrze wymieszaj.
Krok 6:

Ciasto powinno być jednorodne, dobrze zagniecione, nie lepkie, miękkie.
Krok 7:

Dzielę na 2 równe części...
Krok 8:

Formuję kiełbaski o grubości około 5 cm.
Krok 9:

Zawijam w torbę lub folię spożywczą i wkładam do lodówki na 3 godziny.
Krok 10:

Kiedy czas odpoczynku ciasta dobiegnie końca, przygotuję mandarynki. Mój, wytrzyj i pokrój w pierścienie o grubości około 0,5 cm.
Krok 11:

Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw na 20 minut. Następnie na nowym ręczniku robię to samo z tyłu.
Krok 12:

Gdy ciasto odpoczywa & quot; dopasowuję & quot; rozmiar do wielkości mandarynki. A raczej średnica ciasta powinna być nieco większa niż mandarynka.
Krok 13:

Kroję ciasto na 15 kawałków rany.
Krok 14:

Rozłóż na blasze do pieczenia.
Krok 15:

Teraz musisz wziąć jakąś formę (szklankę, szklankę) o średnicy jak mandarynka...
Krok 16:

Zanurz w cukrze, jeśli się nie klei, możesz go zwilżyć wodą...
Krok 17:

I pośrodku zrób małe wgłębienie na mandarynkę. Foremkę należy za każdym razem moczyć w cukrze.
Krok 18:

Posmaruj krawędzie wstrząśniętym żółtkiem.
Krok 19:

Umieść kawałek mandarynki na środku i lekko ją uszczelnij. Posyp cukrem na wierzchu. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 25-30 minut, gotuję do miękkości.
Krok 20:

Moje ciasteczka były pieczone przez 30 minut. Podczas gdy ciasteczka są gorące, są bardzo kruche. Pozwól mi lekko ostygnąć.
Krok 21:

Następnie przerzucam na ruszt i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Krok 22:

Przenieś na talerz lub talerz...
Krok 23:

Można lekko posypać cukrem pudrem... I ciasteczka" Słoneczko & quot; gotowe:)
Krok 24:

Uwielbiam wypieki z mąką migdałową. Nadaje produktowi specjalną strukturę i smak. Ciasteczka są kruche, bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie, pachnące i pikantne. A mandarynka nadaje szczególny urok i piękno. Pudełko takich ciasteczek na świątecznym stole nie pozostawi nikogo obojętnym. P. S. ale zwracam uwagę na fakt, że mandarynka w skórce, która po upieczeniu stała się bardziej sucha i twardsza. Miłego nastroju i Wesołych Świąt!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g


