świąteczne ciasteczka mandarynki

pudełko ciasteczek na wakacjach nie pozostawi nikogo obojętnym. Uwielbiam wypieki z mąką migdałową. Nadaje produktowi specjalną strukturę i smak. Ciasteczka są kruche, bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie, pachnące i pikantne. A mandarynka nadaje szczególny urok i piękno.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 50 % 25 g
284 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę i cukier puder. Masło i żółtka o temperaturze pokojowej. Przyprawy do woli, u mnie: cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, goździki. Mandarynki średniej wielkości 4-5 szt. Skórka jednej pomarańczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło z cukrem pudrem ubić na biało.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie żółtka i ubij również, aż będą puszyste i gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie sól, skórka, sok, przyprawy i ponownie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj całą mąkę i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być jednorodne, dobrze zagniecione, nie lepkie, miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzielę na 2 równe części...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formuję kiełbaski o grubości około 5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawijam w torbę lub folię spożywczą i wkładam do lodówki na 3 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy czas odpoczynku ciasta dobiegnie końca, przygotuję mandarynki. Mój, wytrzyj i pokrój w pierścienie o grubości około 0,5 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw na 20 minut. Następnie na nowym ręczniku robię to samo z tyłu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ciasto odpoczywa & quot; dopasowuję & quot; rozmiar do wielkości mandarynki. A raczej średnica ciasta powinna być nieco większa niż mandarynka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kroję ciasto na 15 kawałków rany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż na blasze do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz musisz wziąć jakąś formę (szklankę, szklankę) o średnicy jak mandarynka...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zanurz w cukrze, jeśli się nie klei, możesz go zwilżyć wodą...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I pośrodku zrób małe wgłębienie na mandarynkę. Foremkę należy za każdym razem moczyć w cukrze.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj krawędzie wstrząśniętym żółtkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść kawałek mandarynki na środku i lekko ją uszczelnij. Posyp cukrem na wierzchu. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 25-30 minut, gotuję do miękkości.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Moje ciasteczka były pieczone przez 30 minut. Podczas gdy ciasteczka są gorące, są bardzo kruche. Pozwól mi lekko ostygnąć.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie przerzucam na ruszt i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przenieś na talerz lub talerz...

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Można lekko posypać cukrem pudrem... I ciasteczka" Słoneczko & quot; gotowe:)

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Uwielbiam wypieki z mąką migdałową. Nadaje produktowi specjalną strukturę i smak. Ciasteczka są kruche, bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie, pachnące i pikantne. A mandarynka nadaje szczególny urok i piękno. Pudełko takich ciasteczek na świątecznym stole nie pozostawi nikogo obojętnym. P. S. ale zwracam uwagę na fakt, że mandarynka w skórce, która po upieczeniu stała się bardziej sucha i twardsza. Miłego nastroju i Wesołych Świąt!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy