skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było podgrzanie piekarnika na 170° (mój jest elektryczny) w trybie góra-dół, a następnie przygotowałem naczynie do pieczenia, spód formy pokryłem pergaminem, boki nie smarowały (mam nieprzywierającą formę)
Krok 2:
Oddzieliła białka od żółtek.
Krok 3:
Żółtka ubite na biało z 2 szklankami cukru
Krok 4:
A białka ubić na stabilne szczyty ze szczyptą soli.
Krok 5:
W misce do ubitych żółtek stopniowo dodawałem ubite białka w małych porcjach, delikatnie mieszając ciasto od dołu do góry.
Krok 6:
Przesiałem mąkę ze skrobią kukurydzianą, wymieszałem ze sobą. Do mieszanki mąki dodałem mieszankę jajeczną w małych porcjach, delikatnie mieszając ciasto od dołu do góry. Masa powinna pozostać przewiewna, nie trzeba długo wyrabiać ciasta biszkoptowego.
Krok 7:
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia o średnicy 28 centymetrów. Piec około 30-40 minut. Podczas pieczenia nie otworzyłem piekarnika! Gotowość biszkoptu sprawdzono drewnianym szpikulcem: powinien być suchy. Gotowy biszkopt pozostawiono do ostygnięcia, wyjęto z formy i pozostawiono do ostygnięcia i odpoczynku.
Krok 8:
Gdy biszkopt ostygł, przygotowałem śmietanę. Mikserem wymieszałem śmietanę o zawartości tłuszczu 20% z cukrem, dodałem cukier waniliowy i zagęszczacz śmietany.
Krok 9:
Schłodzony biszkopt pokroić na dwie części. Posmarowałem dolne ciasto kremem, położyłem na nim mrożone wiśnie, a następnie przykryłem drugim ciastem i posmarowałem całe ciasto kremem. Boki ciasta posypano pokruszonym kruszonką biszkoptową, a wierzch pokryto pokruszonymi orzechami. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego!
w przypadku kremu do ciasta możesz wziąć absolutnie każdy. Bardzo smaczne, jeśli zrobisz śmietanę z żelatyną, dopiero przed rozprowadzeniem ciasta musisz namoczyć syrop, w przeciwnym razie ciasto będzie suche. Możesz także wziąć dowolne jagody i owoce do nadzienia, lubię połączenie banana z truskawkami i czekoladą.
no i oczywiście moja dekoracja jest dość prymitywna, musiałem szybko upiec tort urodzinowy dla mojego siostrzeńca, a na rękach mam jeszcze 1,3 roku malucha, który bez mamy nie ma mowy:). Cóż, twoja dekoracja może być taka, jak lubisz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g