ciasto wiśniowe na skrobi z kwaśną śmietaną

domowe ciasto jest podwójnie smaczniejsze, jeśli jest zrobione własnymi rękami. Dzięki skrobi w cieście struktura biszkoptu jest lżejsza i bardziej ziarnista, a ciasto wychodzi niesamowicie miękkie. Skrobia w herbatniku usuwa nadmiar wilgoci, dzięki czemu produkt jest przewiewny i delikatny.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 33 % 12 g
węglowodany 47 % 17 g
213 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było podgrzanie piekarnika na 170° (mój jest elektryczny) w trybie góra-dół, a następnie przygotowałem naczynie do pieczenia, spód formy pokryłem pergaminem, boki nie smarowały (mam nieprzywierającą formę)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddzieliła białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka ubite na biało z 2 szklankami cukru

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A białka ubić na stabilne szczyty ze szczyptą soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce do ubitych żółtek stopniowo dodawałem ubite białka w małych porcjach, delikatnie mieszając ciasto od dołu do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiałem mąkę ze skrobią kukurydzianą, wymieszałem ze sobą. Do mieszanki mąki dodałem mieszankę jajeczną w małych porcjach, delikatnie mieszając ciasto od dołu do góry. Masa powinna pozostać przewiewna, nie trzeba długo wyrabiać ciasta biszkoptowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do naczynia do pieczenia o średnicy 28 centymetrów. Piec około 30-40 minut. Podczas pieczenia nie otworzyłem piekarnika! Gotowość biszkoptu sprawdzono drewnianym szpikulcem: powinien być suchy. Gotowy biszkopt pozostawiono do ostygnięcia, wyjęto z formy i pozostawiono do ostygnięcia i odpoczynku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy biszkopt ostygł, przygotowałem śmietanę. Mikserem wymieszałem śmietanę o zawartości tłuszczu 20% z cukrem, dodałem cukier waniliowy i zagęszczacz śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzony biszkopt pokroić na dwie części. Posmarowałem dolne ciasto kremem, położyłem na nim mrożone wiśnie, a następnie przykryłem drugim ciastem i posmarowałem całe ciasto kremem. Boki ciasta posypano pokruszonym kruszonką biszkoptową, a wierzch pokryto pokruszonymi orzechami. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego!

w przypadku kremu do ciasta możesz wziąć absolutnie każdy. Bardzo smaczne, jeśli zrobisz śmietanę z żelatyną, dopiero przed rozprowadzeniem ciasta musisz namoczyć syrop, w przeciwnym razie ciasto będzie suche. Możesz także wziąć dowolne jagody i owoce do nadzienia, lubię połączenie banana z truskawkami i czekoladą.
no i oczywiście moja dekoracja jest dość prymitywna, musiałem szybko upiec tort urodzinowy dla mojego siostrzeńca, a na rękach mam jeszcze 1,3 roku malucha, który bez mamy nie ma mowy:). Cóż, twoja dekoracja może być taka, jak lubisz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy