kurczak na puszce piwa

pyszny kurczak na świątecznym stole w piekarniku. Jeśli jeszcze nie próbowałeś gotować kurczaka na puszce po piwie, bardzo radzę spróbować! Gotowanie nie zajmie dużo czasu i będzie bardzo smaczne!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania potrawy. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, możesz użyć przypraw według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę: aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z solą i przyprawą do kurczaka. Do przygotowania marynaty możesz użyć dowolnych przypraw, ale myślę, że przyprawa do kurczaka zawiera wszystkie składniki niezbędne do mięsa z kurczaka, więc użyję jej. Posmaruj kurczaka marynatą wewnątrz i na zewnątrz i pozostaw na 40-45 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj puszkę piwa, wlej z niej dokładnie połowę piwa i zawiń puszkę w folię spożywczą. Umieść słoik w naczyniu do pieczenia (lepiej jest umieścić słoik nie tylko na blasze do pieczenia, ale w formie, ponieważ podczas pieczenia z kurczaka zostanie uwolniony trochę płynu) i połóż na nim marynowanego kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść piec w piekarniku nagrzanym do 190°C na 80-90 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Zdarza się, że zaleca się przykrycie górnej części kurczaka folią, aby się nie przypaliła. Ale góra nigdy się nie pali, być może zależy to od piekarnika. Tak czy inaczej, miej oko na swojego kurczaka i, jeśli to konieczne, w trakcie pieczenia, zakryj górę. Ogólnie rzecz biorąc, gotowy kurczak okazuje się dobrym "opalonym" kolorem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowego kurczaka ze słoika i pozostaw na 15 minut. Następnie pokrój na porcje i podawaj. Soczysty, piękny i bardzo pachnący kurczak na puszce po piwie jest gotowy! Smacznego!

kurczak w całości w piekarniku ze śmietaną i przyprawami to wspaniałe, bardzo smaczne danie na każdą okazję. Taki ptak nadaje się na Nowy Rok, na urodziny, na kolację lub zwykły codzienny lunch. Jest przygotowywany bardzo szybko i prosto i zawsze okazuje się bezbłędny. Najważniejsze jest, aby zawsze mieć pod ręką świeżego kurczaka, śmietanę i ulubione przyprawy, a popularność tego przepisu jest gwarantowana. Ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy