skład / składniki
metoda gotowania
kalafior jest łamany na małe kawałki. Pokrój marchewki na małe kostki. Cebulę kroimy w półpierścienie.
weź dużą miskę i wymieszaj kapustę, marchewkę, mieloną paprykę, mielony czarny pieprz, sól i olej roślinny. Wszystko to dobrze wymieszaj.
rozłóż warzywa w formie na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220C. jak tylko piekarnik rozgrzeje się do pożądanej temperatury, umieść tam blachę do pieczenia z naszymi warzywami i piecz przez około 25-30 minut, aż marchewki będą miękkie.
wyjmij z piekarnika, przenieś do miski i wymieszaj z cebulą i natką pietruszki, wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj. Sałatka gotowa!!!
polecam obejrzenie przepisu wideo na przygotowanie tej sałatki!
sos cytrynowy nadaje się również do tej sałatki
musztarda, czosnek (wstępnie zmielić w prasie do czosnku), sok z cytryny (można użyć cytryn i limonki), sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać w misce. Dodaj olej roślinny do tej mieszanki i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt grecki i ponownie dobrze wymieszaj. Włóż sos do słoika, przykryj pokrywką i pozostaw w lodówce na kilka godzin.
zamiast oleju roślinnego możesz użyć tego dressingu. Nie tylko uzupełni sałatkę nowymi smakami, ale także sprawi, że będzie bardziej soczysta.
sałatka nadaje się nie tylko do zwykłego obiadu, ale także do dekoracji świątecznego stołu.
oprócz tej sałatki możesz wziąć inne dressingi lub sosy, które Ci się podobają!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g