ciasteczka Biscotti z suszonymi owocami i orzechami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozpuść masło i trochę je ostudź. Dodaj cukier, jajka, wanilię i szczyptę soli do masła, wszystko dobrze wymieszaj. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wyślij do mieszanki olejowej. Suszone owoce i orzechy, jeśli to konieczne, posiekaj i dodaj do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto dzielimy na 2 części i mokrymi rękami formujemy dwa batony, kładziemy je na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 C – 20 -25 minut. Następnie wyjmujemy batoniki z piekarnika, lekko schładzamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Kładziemy je z powrotem na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut , aż będą złote, suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g