owsianka dyniowa w dyni z masłem

nie marnuj czasu na pachnącą owsiankę dyniową! Dynia zimą to prawdziwe zbawienie. Trzyma w sobie tyle przydatności, jest tak smaczna i sycąca, zwłaszcza w połączeniu ze zbożami. Owsianka dyniowa może być pieczona w piekarniku, zarówno w samej dyni, jak iw garnkach lub innych ceramicznych naczyniach. Do miąższu dyni i prosa można dodać suszone morele, rodzynki itp. Podawany jako samodzielne danie do każdego posiłku. Dobrze dopraw owsiankę miodem lub innymi smakołykami. Idealnie pasuje do menu dla dzieci, do diety kobiet w ciąży i matek karmiących, osób starszych i wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo i smacznie.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 75 % 12 g
70 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

ponieważ owsianka będzie marnieć w piekarniku, włączmy ją od razu i włączmy, pozwól nam się rozgrzać do 180200 stopni.

jeśli masz małą dyszę o wadze około 0.7 kg, odetnij jej górę (200 g). Ten kęs stanie się dla nas naczyniem, w którym owsianka zostanie ugotowana.

usuń nasiona, oczyść jak najwięcej włókien, które są w środku.

a teraz przejdźmy do przygotowania owsianki. Obierz odcięty wierzchołek, pomoże nam uzyskać miąższ dyni. A jeśli natkniesz się na okaz z grubymi bokami, odetnij jak najwięcej, posiekaj małą kostkę lub zetrzyj, tak jak ja.

umyj kaszę jaglaną. Ten proces jest ważny, ponieważ zjełczałe proso zepsuje smak całego blulu. Dlatego nie żałujemy czasu ani wysiłku. Możesz nawet polać płatki wrzącą wodą.

mówiąc o ilości zbóż. Konieczne jest obliczenie go tak, aby owsianka okazała się owsianką. Więc jeśli kasza jest czysta, zbierzmy owsiankę. Istnieją dwie opcje-wymieszaj kaszę jaglaną i miąższ dyniowy i włóż do dyni lub ułóż wszystko warstwami. Na etapie mieszania dodajmy cukier.

musimy napełnić tę masę mlekiem rozcieńczonym na pół wodą. Dlaczego wskazane jest rozcieńczenie? Ponieważ, jak osobiście pokazałem, proso w mleku nie gotuje się zbyt dobrze. Należy wziąć pod uwagę, że do góry po tym powinno być co najmniej 2 cm.

pozostaje położyć kawałek masła na wierzchu i przykryć nasz jadalny rondel tym samym wierzchołkiem, z którego odcięliśmy miąższ.

aby dynia była jeszcze lepiej gotowana na parze, owinąłem ten projekt folią i wysłałem do pieczenia.

Dynia pieczona przez dwie godziny. Zdałem sobie sprawę, że stało się tak, ponieważ niewiele usunąłem miazgi ze ścian dyni. Ale powiem ci, że owsianka okazała się elegancka, a sama dynia, którą można jeść, zeskrobując delikatną miazgę ze ścian łyżką. Możesz włożyć więcej masła i posypać czymś smacznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy