skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Będziemy potrzebować podudzia z kurczaka, mielonego chili, soli i odrobiny oliwy z oliwek. Jeśli używasz strąka pieprzu, należy go umyć, pokroić i usunąć wszystkie ziarna. Następnie posiekaj nożem tak drobno, jak to możliwe.
obierz ząbki czosnku. Przepuszczamy go przez prasę. Połącz czosnek, mieloną ostrą papryczkę chili lub drobno posiekany strąk, sól w małym pojemniku. Mieszać. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, zieloną cebulę. Tarta Skórka i sok z limonki, korzeń imbiru harmonijnie pasują do tego zestawu. Z przypraw, w razie potrzeby, dodaj zioła prowansalskie. Zmiękczą palące nuty chili. Spróbuj sosu. W razie potrzeby dostosuj stopień ostrości i przyprawy do swoich upodobań.
umyj nogi kurczaka. Osuszyć papierowymi serwetkami. Przenieś do miski. Zetrzyj ze wszystkich stron mieszanką chili i czosnku. Wepchnij palcem część marynaty pod skórę, równomiernie rozprowadzając mięso. Więc smak będzie bardziej nasycony. Przykryj folią spożywczą. Chowamy w lodówce na dwie godziny do marynowania.
Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż kurczaka. Nasmaruj również powierzchnię każdej nogi oliwą z oliwek lub rafinowanym olejem słonecznikowym.
Wyślij do pieczenia przez około 20 minut. Następnie ostrożnie odwróć nogi szczypcami na drugą stronę. Wróć do piekarnika. Kontynuuj pieczenie, aż będzie gotowe.
Czas gotowania może być dłuższy lub krótszy. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Mój piekarnik wykonał zadanie w 30 minut.
podawaj gorące udka z kurczaka. Gotowany kruchy ryż, pieczone ziemniaki lub warzywa, tłuczone ziemniaki nadają się jako dodatek.
ten przepis nadaje się do robienia skrzydełek z kurczaka. Ostre, różowe i soczyste, świetnie nadają się jako przekąska do piwa. Świetna uczta na przyjazne spotkania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g