skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka w temperaturze pokojowej. Alkohol (rum lub koniak) opcjonalnie. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orzechową. Masło na kokosie. Sam dostosuj słodycz, być może będziesz chciał więcej lub mniej cukru.
Krok 2:
Najpierw ciasto. Rozpuść czekoladę i masło. Zjednoczyć. Dodaj alkohol.
Krok 3:
Oto taka błyszcząca, jednorodna masa. Odkładam na bok.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem i solą i wszystko wymieszaj. Nie musisz ubijać. Następnie połącz z mieszanką masła czekoladowego.
Krok 5:
Wymieszaj. Oto, co się dzieje.
Krok 6:
Przesiać całą mąkę na raz.
Krok 7:
Oto bardzo aromatyczne i czekoladowe ciasto.
Krok 8:
W formie, w której będę piec dno i boki posmarowane masłem i posypane kakao. Dno pokryte pergaminem. Przelałem ciasto, spłaszczyłem, kilka razy możesz uderzyć:) o stół, aby wszystkie puste przestrzenie się wypełniły. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40-45 minut. Nie musisz ustawiać zbyt wysokiej temperatury. Ciasto może bardzo urosnąć, a gdy ostygnie, odpadnie.
Krok 9:
Gotowość sprawdzam wykałaczką. Natychmiast po upieczeniu na cieście utworzy się mała czapka, ale gdy ostygnie, opadnie.
Krok 10:
Pozwalam całkowicie ostygnąć i wyjmuję z formy.
Krok 11:
Zrobię lukier. Czekoladę rozpuść w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej, połącz z olejem roślinnym.
Krok 12:
Gotowe.
Krok 13:
I pokrywam schłodzone ciasto lukrem ze wszystkich stron. Gdy lukier ostygnie, stanie się matowy i dobrze przylega do ciasta. Nie starczyło mi cierpliwości :)))
Krok 14:
Przenoszę do formularza, na którym podam i możesz wezwać wszystkich do stołu.
Krok 15:
Ciasto jest bardzo aromatyczne Z bogatym czekoladowym smakiem i lekką nutą alkoholu.
Krok 16:
Wilgotny, umiarkowanie słodki i bardzo, bardzo czekoladowy!!!
Krok 17:
Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!
szczerze mówiąc, nie jestem fanem deserów czekoladowych, ale nie mogłem się od tego oderwać. Bardzo czekoladowy, aromatyczny, umiarkowanie słodki, wilgotny i z lekką nutą rumu. Objadanie się!!! Miłośnicy czekolady i więcej, ten przepis na pewno docenią. Przygotowuje się również w prosty sposób. Dołącz do nas!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g