ciasto czekoladowe

bardzo smaczne, czekoladowe, łatwe do zrobienia. Ciasto według tego przepisu okazuje się bardzo smaczne. O bogatym smaku szokowym z lekką nutą alkoholową. Wilgotny i umiarkowanie słodki. A cała ta pyszność jest pokryta polewą czekoladową & quot; Gourmeh & quot;.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 47 % 33 g
węglowodany 43 % 30 g
444 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka w temperaturze pokojowej. Alkohol (rum lub koniak) opcjonalnie. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orzechową. Masło na kokosie. Sam dostosuj słodycz, być może będziesz chciał więcej lub mniej cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ciasto. Rozpuść czekoladę i masło. Zjednoczyć. Dodaj alkohol.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto taka błyszcząca, jednorodna masa. Odkładam na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z cukrem i solą i wszystko wymieszaj. Nie musisz ubijać. Następnie połącz z mieszanką masła czekoladowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj. Oto, co się dzieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać całą mąkę na raz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto bardzo aromatyczne i czekoladowe ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W formie, w której będę piec dno i boki posmarowane masłem i posypane kakao. Dno pokryte pergaminem. Przelałem ciasto, spłaszczyłem, kilka razy możesz uderzyć:) o stół, aby wszystkie puste przestrzenie się wypełniły. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40-45 minut. Nie musisz ustawiać zbyt wysokiej temperatury. Ciasto może bardzo urosnąć, a gdy ostygnie, odpadnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość sprawdzam wykałaczką. Natychmiast po upieczeniu na cieście utworzy się mała czapka, ale gdy ostygnie, opadnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwalam całkowicie ostygnąć i wyjmuję z formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrobię lukier. Czekoladę rozpuść w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej, połącz z olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I pokrywam schłodzone ciasto lukrem ze wszystkich stron. Gdy lukier ostygnie, stanie się matowy i dobrze przylega do ciasta. Nie starczyło mi cierpliwości :)))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenoszę do formularza, na którym podam i możesz wezwać wszystkich do stołu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest bardzo aromatyczne Z bogatym czekoladowym smakiem i lekką nutą alkoholu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wilgotny, umiarkowanie słodki i bardzo, bardzo czekoladowy!!!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!

szczerze mówiąc, nie jestem fanem deserów czekoladowych, ale nie mogłem się od tego oderwać. Bardzo czekoladowy, aromatyczny, umiarkowanie słodki, wilgotny i z lekką nutą rumu. Objadanie się!!! Miłośnicy czekolady i więcej, ten przepis na pewno docenią. Przygotowuje się również w prosty sposób. Dołącz do nas!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy