skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij masło i jajka z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka godzin. W osobnym pojemniku wymieszaj zmielony imbir, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki, sodę i sól. Wymieszaj przyprawy i przyprawy.
Krok 2:
Teraz dodaj mąkę przesianą przez sito i proszek kakaowy do tego samego pojemnika. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Weź inny pojemnik, włóż do niego już zmiękczone masło i dodaj cukier puder z brązowego cukru. Używając miksera, "zmiel" składniki.
Krok 4:
W mieszance olejowej ubij jajko i dodaj płynny miód. Mieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Umieść powstałą masę w pojemniku z mieszanymi przyprawami i mąką. Następnie zagnieść ciasto imbirowe rękami. W rezultacie ciasto powinno być trochę lepkie i miękkie. Gotowe ciasto należy wyjąć do plastikowej torby lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na co najmniej dwie części, z których jedną zostaw, resztę ciasta włóż z powrotem do lodówki.
Krok 6:
Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko (o grubości nie większej niż 2 mm) za pomocą wałka do ciasta, na którego powierzchni roboczej kładzie się arkusz pergaminu. Ciasteczka zostaną na nim upieczone, ponieważ podczas przenoszenia kawałków ciasta może się zdeformować, a to z kolei zepsuje wygląd przyszłych ciasteczek. Z pozostałym ciastem wykonaj później tę samą procedurę.
Krok 7:
Teraz za pomocą metalowej formy musisz wyciąć kręcone ciasteczka. Pozostałe ciasto należy włożyć z powrotem do lodówki. Następnie musisz bardzo ostrożnie przenieść ciasteczka imbirowe znajdujące się na pergaminie na blachę do pieczenia, instalując je w piekarniku, aby upiec ciasteczka. Piec je dosłownie 5-6 minut w temperaturze 180°C.
Krok 8:
Gdy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i połóż na płaskiej powierzchni!!! Należy to zrobić, ponieważ ciasteczka imbirowe nie twardnieją natychmiast, ale stopniowo, na początku są miękkie. Gdy ostygnie, można go przenieść.
kilka punktów, na które chciałbym zwrócić szczególną uwagę:
1. Ciasteczka trwają dość długo (do 1 miesiąca), więc można je przygotować z wyprzedzeniem (na przykład, jeśli jest to słodki prezent na Nowy Rok lub Boże Narodzenie) i po prostu upiec dużo imbirowych ciasteczek na przyszłość;
2. Nie bój się, że w tym przepisie jest sól. W żadnym wypadku nie sprawi, że te ciasteczka będą słone. W tym przepisie działa jako wzmacniacz smaku;
3. Jeśli nie używasz płynnego, ale gęstego miodu, możesz go trochę podgrzać w łaźni wodnej;
4. Ponieważ ciasto jest lepkie, podczas zwijania go wałkiem do ciasta można przykryć ciasto kolejnym arkuszem pergaminu;
5. Podczas pieczenia ciasteczka nieznacznie się powiększają, więc powinny znajdować się w niewielkiej odległości od siebie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g