szarlotka Charlotte z rodzynkami

Szybki, prosty, pyszny. Minimum ciasta i dużo jabłek. Ciasto według tego przepisu można bezpiecznie nazwać deserem. Minimum ciasta i maksimum jabłek, a z gałką lodów waniliowych smakuje podwójnie. Dołączcie!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 77 % 27 g
168 kcal
IG: 25 / 7 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To ciasto jest łatwe do zrobienia. A co najważniejsze-wszystko jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne!! W tym przepisie liczba jabłek nie jest ważna, waga może wynosić 500-700 gramów. Masło należy stopić. Dodaj cynamon i kandyzowane owoce lub rodzynki według uznania. Nadal bardzo lubię dodawać gałkę muszkatołową do takich wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka obieram i kroję w małe kostki. Oto taka liczba jabłek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka z cukrem ubijam na biało. Następnie dodaję tam stopione masło. Ubijać. Następnie cynamon, sól, wanilina, kandyzowane owoce, Jabłka. Wszystko dobrze mieszam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musisz dodać tyle mąki, aby nie było tego płynu. Aby wszystkie jabłka były "owinięte" ciastem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaję mąkę przesianą, stopniowo. Oto takie ciasto, które dostałem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę, w której będę piec, smaruję masłem i posypuję semoliną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dla złocistej i chrupiącej skórki posyp cukrem. Najlepiej oczywiście brązowy, ale ja go nie mam :)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości. Lepiej skupić się na piekarniku. Zajęło mi to niecałą godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto pozostawiam do ostygnięcia i wyjmuję ich kształty. Okazuje się bardzo różowe, piękne, pachnące i senne ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przerzucam na Formularz, na którym złożę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I możesz wezwać wszystkich do stołu. Delikatny, soczysty, pachnący. Dobrze zarówno na zimno, jak i na gorąco. Bardzo dobrze komponuje się z gałką lodów waniliowych. Naprawdę mam nadzieję, że podobał Ci się przepis, tak jak my!! Smacznego!!!

dzisiaj mam przepis na szarlotkę. Wszystko jest bardzo proste i szybkie, ale najważniejsze jest bardzo smaczne. Będzie dużo jabłek i mało ciasta, które absolutnie nie jest odczuwalne. To chyba bardziej deser. A z gałką lodów waniliowych na ogół będzie objadanie się. Dla "Skórki" smaku dodano pomarańczowe kandyzowane owoce. Bardzo nam się podobało takie ciasto!!Mam nadzieję, że ci się spodoba!
Dołącz do nas!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy