skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To ciasto jest łatwe do zrobienia. A co najważniejsze-wszystko jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne!! W tym przepisie liczba jabłek nie jest ważna, waga może wynosić 500-700 gramów. Masło należy stopić. Dodaj cynamon i kandyzowane owoce lub rodzynki według uznania. Nadal bardzo lubię dodawać gałkę muszkatołową do takich wypieków.
Krok 2:
Jabłka obieram i kroję w małe kostki. Oto taka liczba jabłek.
Krok 3:
Jajka z cukrem ubijam na biało. Następnie dodaję tam stopione masło. Ubijać. Następnie cynamon, sól, wanilina, kandyzowane owoce, Jabłka. Wszystko dobrze mieszam.
Krok 4:
Musisz dodać tyle mąki, aby nie było tego płynu. Aby wszystkie jabłka były "owinięte" ciastem.
Krok 5:
Dodaję mąkę przesianą, stopniowo. Oto takie ciasto, które dostałem.
Krok 6:
Formę, w której będę piec, smaruję masłem i posypuję semoliną.
Krok 7:
Dla złocistej i chrupiącej skórki posyp cukrem. Najlepiej oczywiście brązowy, ale ja go nie mam :)
Krok 8:
I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości. Lepiej skupić się na piekarniku. Zajęło mi to niecałą godzinę.
Krok 9:
Ciasto pozostawiam do ostygnięcia i wyjmuję ich kształty. Okazuje się bardzo różowe, piękne, pachnące i senne ciasto.
Krok 10:
Przerzucam na Formularz, na którym złożę.
Krok 11:
W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem.
Krok 12:
I możesz wezwać wszystkich do stołu. Delikatny, soczysty, pachnący. Dobrze zarówno na zimno, jak i na gorąco. Bardzo dobrze komponuje się z gałką lodów waniliowych. Naprawdę mam nadzieję, że podobał Ci się przepis, tak jak my!! Smacznego!!!
dzisiaj mam przepis na szarlotkę. Wszystko jest bardzo proste i szybkie, ale najważniejsze jest bardzo smaczne. Będzie dużo jabłek i mało ciasta, które absolutnie nie jest odczuwalne. To chyba bardziej deser. A z gałką lodów waniliowych na ogół będzie objadanie się. Dla "Skórki" smaku dodano pomarańczowe kandyzowane owoce. Bardzo nam się podobało takie ciasto!!Mam nadzieję, że ci się spodoba!
Dołącz do nas!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g