Charlotte z owocami i żurawiną

żurawina nadaje potrawie kwaśność i łączy się z jabłkami. Czasami wieczorem chcę pilnie ugotować coś pysznego, jakieś słodkie ciasto. I zwykle pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest Charlotte. Zestaw produktów dla niej jest zwykle zawsze w domu. Ale do nadzienia możesz wziąć dowolne owoce lub jagody.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 82 % 37 g
198 kcal
IG: 8 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować Charlotte z jabłkami i żurawiną, potrzebujemy: do ciasta-mąka; jajka; cukier; cukier waniliowy; do nadzienia - żurawina; jabłko. Gotowałem dokładnie połowę porcji na formę o średnicy 16 cm. A produkty daję na kształt 20-24 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać bujną masę. Ubijanie jajek przez bardzo długi czas nie jest tego warte. Jeśli jajka zostaną ponownie ubite, biszkopt nie wzrośnie. Masa powinna rozjaśnić, ale zachować żółtawy odcień. Całkowicie biała masa jest oznaką przebitych jaj, z których uciekło całe powietrze. W takim przypadku biszkopt nie wzrośnie i nie będzie bujny nawet z proszkiem do pieczenia. Przy odpowiednim ubijaniu masa wzrośnie 3 razy, na powierzchni pojawi się wiele bąbelków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do ubitych jajek. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Żurawinę umyć, osuszyć. Włóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyj, osusz, usuń rdzeń i pokrój owoce w kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta żurawinowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż plasterki jabłka na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać pozostałe ciasto. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Podczas pieczenia wskazane jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotową Charlotte na talerzu. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Smacznego!

żurawina jest jedną z najbardziej pożywnych jagód, które dobrze znoszą niskie temperatury. Nic dziwnego, że jego zwykłym siedliskiem są regiony północne.
żurawina jest źródłem składników odżywczych. W jagodzie nie ma tłuszczów, dlatego należy do produktów niskokalorycznych. Po spożyciu żurawina ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe na organizm ludzki.
żurawina pomaga utrzymać odporność. Jego stosowanie w żywności pozwala naładować ciało energią, zwiększyć ogólną wydajność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy