skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować Charlotte z jabłkami i żurawiną, potrzebujemy: do ciasta-mąka; jajka; cukier; cukier waniliowy; do nadzienia - żurawina; jabłko. Gotowałem dokładnie połowę porcji na formę o średnicy 16 cm. A produkty daję na kształt 20-24 cm.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać bujną masę. Ubijanie jajek przez bardzo długi czas nie jest tego warte. Jeśli jajka zostaną ponownie ubite, biszkopt nie wzrośnie. Masa powinna rozjaśnić, ale zachować żółtawy odcień. Całkowicie biała masa jest oznaką przebitych jaj, z których uciekło całe powietrze. W takim przypadku biszkopt nie wzrośnie i nie będzie bujny nawet z proszkiem do pieczenia. Przy odpowiednim ubijaniu masa wzrośnie 3 razy, na powierzchni pojawi się wiele bąbelków.
Krok 4:
Przesiej mąkę.
Krok 5:
Dodaj mąkę do ubitych jajek. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Żurawinę umyć, osuszyć. Włóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Jabłka umyj, osusz, usuń rdzeń i pokrój owoce w kliny.
Krok 7:
W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta żurawinowego.
Krok 8:
Rozłóż plasterki jabłka na wierzchu.
Krok 9:
Wlać pozostałe ciasto. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Podczas pieczenia wskazane jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika.
Krok 10:
Połóż gotową Charlotte na talerzu. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Smacznego!
żurawina jest jedną z najbardziej pożywnych jagód, które dobrze znoszą niskie temperatury. Nic dziwnego, że jego zwykłym siedliskiem są regiony północne.
żurawina jest źródłem składników odżywczych. W jagodzie nie ma tłuszczów, dlatego należy do produktów niskokalorycznych. Po spożyciu żurawina ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe na organizm ludzki.
żurawina pomaga utrzymać odporność. Jego stosowanie w żywności pozwala naładować ciało energią, zwiększyć ogólną wydajność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g