zwykły biszkopt czekoladowy z kakao w proszku

idealna baza do ciast, ciastek lub ciastek. Prosty przepis na biszkopt czekoladowy. Upiekłam w formie o średnicy 18 cm, ale można użyć 16, najważniejsze jest sprawdzenie gotowości biszkoptu wykałaczką lub drewnianym patyczkiem
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 60 % 31 g
267 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Oddziel białka od żółtek.
wymieszaj żółtka, dodaj mleko i masło, dobrze wymieszaj.
ubij białka na puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier.
kontynuuj ubijanie do twardych szczytów.
dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia do białek, wymieszaj.
wlać mieszaninę żółtek, wymieszać.
wlej gotowe ciasto do formy(moja forma ma 18 cm).
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 35-40 min.
niech biszkopt ostygnie, a następnie wyjmij go z formy.

biszkopt to twardy, pieczony produkt w postaci małego płaskiego ciasta, który w Ameryce Północnej można nazwać "ciasteczkiem"lub " krakersem". Termin herbatnik odnosi się również do herbatników typu kanapkowego, w których warstwa kremu lub krówki jest zaciśnięta między dwoma herbatnikami. Jak można było jednak zauważyć, stało się to coraz bardziej powszechne w Wielkiej Brytanii w przypadku "pieczenia", które jest używane do rozróżnienia między bardziej miękkim, większym i wymagającym długotrwałego żucia produktem a twardszym,bardziej kruchym "ciastem".

w tym względzie Brytyjskie użycie słowa "biszkopt" zostało zdefiniowane w obronie orzeczenia podatkowego zdefiniowanego na korzyść firmy "McVitie ' s" i ich produktu z ciasta Jaffa. To ciasto zostało określone przez Urząd Skarbowy jako biszkopt i dlatego nałożyło podatek od wartości dodanej. Ciasto Jaffa zostało wykonane z ciasta biszkoptowego z polewą czekoladową. Jednak ciastko z lukrem (biszkopt) było uważane za przedmiot luksusowy i podlegało dodatkowemu podatkowi (cłu). Skuteczna obrona polegała na tym, że 'ciastka pozostają miękkie, gdy są nieświeże, podczas gdy ciasta stają się twarde, gdy są nieświeże. Takie były sposoby na uniknięcie podatków.

w Wielkiej Brytanii biszkopt spożywczy ma silną tożsamość kulturową jako tradycyjny dodatek do filiżanki herbaty, a także jest regularnie spożywany . Wielu pijących herbatę zanurza herbatniki w herbacie, pozwalając im wchłonąć płyn i nieco zmiękczyć przed spożyciem.

Chociaż istnieje wiele odmian regionalnych, zarówno słodkich, jak i pikantnych, "biszkopt" jest ogólnie używany do określenia słodkiej wersji. Słodkie herbatniki są zwykle spożywane jako przekąska i mogą zawierać czekoladę, owoce, dżem, orzechy, a nawet są używane jako kanapki z innymi dodatkami. Niesłodzone biszkopty, częściej nazywane krakersami lub chrupiącymi chlebami, są prostsze i zwykle spożywane z serem po głównym posiłku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy