skład / składniki
metoda gotowania
Oddziel białka od żółtek.
wymieszaj żółtka, dodaj mleko i masło, dobrze wymieszaj.
ubij białka na puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier.
kontynuuj ubijanie do twardych szczytów.
dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia do białek, wymieszaj.
wlać mieszaninę żółtek, wymieszać.
wlej gotowe ciasto do formy(moja forma ma 18 cm).
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 35-40 min.
niech biszkopt ostygnie, a następnie wyjmij go z formy.
biszkopt to twardy, pieczony produkt w postaci małego płaskiego ciasta, który w Ameryce Północnej można nazwać "ciasteczkiem"lub " krakersem". Termin herbatnik odnosi się również do herbatników typu kanapkowego, w których warstwa kremu lub krówki jest zaciśnięta między dwoma herbatnikami. Jak można było jednak zauważyć, stało się to coraz bardziej powszechne w Wielkiej Brytanii w przypadku "pieczenia", które jest używane do rozróżnienia między bardziej miękkim, większym i wymagającym długotrwałego żucia produktem a twardszym,bardziej kruchym "ciastem".
w tym względzie Brytyjskie użycie słowa "biszkopt" zostało zdefiniowane w obronie orzeczenia podatkowego zdefiniowanego na korzyść firmy "McVitie ' s" i ich produktu z ciasta Jaffa. To ciasto zostało określone przez Urząd Skarbowy jako biszkopt i dlatego nałożyło podatek od wartości dodanej. Ciasto Jaffa zostało wykonane z ciasta biszkoptowego z polewą czekoladową. Jednak ciastko z lukrem (biszkopt) było uważane za przedmiot luksusowy i podlegało dodatkowemu podatkowi (cłu). Skuteczna obrona polegała na tym, że 'ciastka pozostają miękkie, gdy są nieświeże, podczas gdy ciasta stają się twarde, gdy są nieświeże. Takie były sposoby na uniknięcie podatków.
w Wielkiej Brytanii biszkopt spożywczy ma silną tożsamość kulturową jako tradycyjny dodatek do filiżanki herbaty, a także jest regularnie spożywany . Wielu pijących herbatę zanurza herbatniki w herbacie, pozwalając im wchłonąć płyn i nieco zmiękczyć przed spożyciem.
Chociaż istnieje wiele odmian regionalnych, zarówno słodkich, jak i pikantnych, "biszkopt" jest ogólnie używany do określenia słodkiej wersji. Słodkie herbatniki są zwykle spożywane jako przekąska i mogą zawierać czekoladę, owoce, dżem, orzechy, a nawet są używane jako kanapki z innymi dodatkami. Niesłodzone biszkopty, częściej nazywane krakersami lub chrupiącymi chlebami, są prostsze i zwykle spożywane z serem po głównym posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g