skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozmrozić ciasto.
2. Rozpuść masło (zachowaj 20-30 g).
4. Aby przygotować syrop, wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, intensywnie mieszając.
5. Oddziel białka od żółtek.
6. Ubij białka z 50 g cukru na gęstą pianę. Na początku ubijam białko, a następnie powoli wsypuję cukier i dobrze je ubijam.
7. Ubij żółtka z 50 g cukru.
8. Stopniowo łącz ubite białka i żółtka w małych częściach, delikatnie mieszając.
9. Zaparz krem. Łączymy śmietanę, mleko i cukier. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj semolinę i wanilinę. Dobrze mieszam, aż utworzy się gęsta kasza manna.
10. Dodaj masło do schłodzonego kremu, dobrze wymieszaj.
11. Delikatnie mieszając połącz gotowy krem i mieszankę białek z żółtkami.
12. Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem.
13. Rozłóż 5 arkuszy ciasta w taki sposób, aby później można było utworzyć kopertę. Każdą warstwę ciasta obficie polej śmietaną.
14. Połóż pozostałe 5 arkuszy na wierzchu, pokrywając każdy z nich stopionym masłem. Górną warstwę należy spryskać wodą.
15. Pokrój ciasto na porcje.
16. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni na złoty kolor. Czas pieczenia 1,5 godziny.
17. Gotowe ciasto zalać syropem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g