ciasto semoliny z cienkiego ciasta filo

nawet deser na bazie kaszy manny może być pyszny. Spróbuj! Bardzo delikatne i słodkie ciasto. Wielu moich gości twierdzi, że uwielbia ten konkretny deser ze względu na jego niepowtarzalny smak, a krewni proszą o częstsze gotowanie. Zaskakujące jest to, że podstawą tego deseru jest semolina, chociaż dzieci jej nie lubią, ale to ciasto jest zjadane "za oba policzki"!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 65 % 35 g
309 kcal
IG: 23 / 11 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Rozmrozić ciasto.
2. Rozpuść masło (zachowaj 20-30 g).
4. Aby przygotować syrop, wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, intensywnie mieszając.
5. Oddziel białka od żółtek.
6. Ubij białka z 50 g cukru na gęstą pianę. Na początku ubijam białko, a następnie powoli wsypuję cukier i dobrze je ubijam.
7. Ubij żółtka z 50 g cukru.
8. Stopniowo łącz ubite białka i żółtka w małych częściach, delikatnie mieszając.
9. Zaparz krem. Łączymy śmietanę, mleko i cukier. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj semolinę i wanilinę. Dobrze mieszam, aż utworzy się gęsta kasza manna.
10. Dodaj masło do schłodzonego kremu, dobrze wymieszaj.
11. Delikatnie mieszając połącz gotowy krem i mieszankę białek z żółtkami.
12. Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem.
13. Rozłóż 5 arkuszy ciasta w taki sposób, aby później można było utworzyć kopertę. Każdą warstwę ciasta obficie polej śmietaną.
14. Połóż pozostałe 5 arkuszy na wierzchu, pokrywając każdy z nich stopionym masłem. Górną warstwę należy spryskać wodą.
15. Pokrój ciasto na porcje.
16. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni na złoty kolor. Czas pieczenia 1,5 godziny.
17. Gotowe ciasto zalać syropem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy