ciasteczka z kawałkami czekolady

kruche ciasteczka z kawałkami czekolady! Te ciasteczka przypadną do gustu wszystkim miłośnikom czekolady! Duże kawałki pozostają nienaruszone podczas pieczenia i ładnie uzupełniają zwykły smak kruchego ciasta. Gotowanie jest łatwe i proste, poradzi sobie nawet dziecko!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 30 % 23 g
węglowodany 61 % 47 g
421 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki. Jeśli nie masz czasu na czekanie, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub po prostu na kuchence, nie jest to krytyczne w tym przepisie. Wziąłem cukier trzcinowy, możesz wziąć dowolny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do miski, wlej cukier i wanilinę na wierzch. Dobrze wymieszaj. Przeszkadzałem trzepaczką, miękkie masło zachowywało się wspaniale. W ogóle nie trzeba ubijać mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka do oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Intensywnie mieszaj dalej, uzyskując jednorodną konsystencję. Stanie się to dość szybko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej. Zaczynamy mieszać mąkę. Najpierw trzepaczka, potem będzie ciężko pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź łyżkę lub szpatułkę i zacznij intensywnie mieszać. Ciasto okazuje się dość ciasne, ale plastikowe, łatwo z nim pracować. Naszym celem jest pozbycie się grudek mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zróbmy czekoladę. Należy go pokroić na małe kawałki. Można to łatwo zrobić, jeśli czekolada leży trochę w zamrażarce i twardnieje. Ponadto stopi się mniej od ciepła dłoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta. Ponownie przeszkadzamy, aby cała czekolada była równomiernie rozłożona na niej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Zaczynamy tworzyć ciasteczka. Aby to zrobić, weź ciasto łyżką nasączoną wodą i uformuj kulkę. Mam łyżkę do lodów, więc wygodnie było wyrzeźbić kulki. Jeśli łyżka jest prosta, pomóż rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko spłaszcz puste miejsca. Nie umieszczaj ciasteczek blisko siebie, podczas pieczenia powiększy się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasteczka trochę się złocą,ale niewiele. Ten czas wystarczy, jeśli ciasteczka zostaną prześwietlone, staną się suche. Smacznego!

ciasteczka okazały się bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie, nie mdłe.
weź tylko dobrą czekoladę, od jej smaku zależy smak ciasteczek.
piekłam z gorzkim, możesz wziąć dowolny: mleczny, biały, nawet drażetki M & amp; Ms są świetne.
nawet do ciasteczek możesz dodać orzechy i trochę grubej soli morskiej, będzie jeszcze smaczniej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy