skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki. Jeśli nie masz czasu na czekanie, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub po prostu na kuchence, nie jest to krytyczne w tym przepisie. Wziąłem cukier trzcinowy, możesz wziąć dowolny.
Krok 2:
Włóż masło do miski, wlej cukier i wanilinę na wierzch. Dobrze wymieszaj. Przeszkadzałem trzepaczką, miękkie masło zachowywało się wspaniale. W ogóle nie trzeba ubijać mikserem.
Krok 3:
Dodaj jajka do oleju.
Krok 4:
Intensywnie mieszaj dalej, uzyskując jednorodną konsystencję. Stanie się to dość szybko.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej. Zaczynamy mieszać mąkę. Najpierw trzepaczka, potem będzie ciężko pracować.
Krok 6:
Weź łyżkę lub szpatułkę i zacznij intensywnie mieszać. Ciasto okazuje się dość ciasne, ale plastikowe, łatwo z nim pracować. Naszym celem jest pozbycie się grudek mąki.
Krok 7:
Zróbmy czekoladę. Należy go pokroić na małe kawałki. Można to łatwo zrobić, jeśli czekolada leży trochę w zamrażarce i twardnieje. Ponadto stopi się mniej od ciepła dłoni.
Krok 8:
Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta. Ponownie przeszkadzamy, aby cała czekolada była równomiernie rozłożona na niej.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Zaczynamy tworzyć ciasteczka. Aby to zrobić, weź ciasto łyżką nasączoną wodą i uformuj kulkę. Mam łyżkę do lodów, więc wygodnie było wyrzeźbić kulki. Jeśli łyżka jest prosta, pomóż rękami.
Krok 10:
Lekko spłaszcz puste miejsca. Nie umieszczaj ciasteczek blisko siebie, podczas pieczenia powiększy się.
Krok 11:
Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasteczka trochę się złocą,ale niewiele. Ten czas wystarczy, jeśli ciasteczka zostaną prześwietlone, staną się suche. Smacznego!
ciasteczka okazały się bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie, nie mdłe.
weź tylko dobrą czekoladę, od jej smaku zależy smak ciasteczek.
piekłam z gorzkim, możesz wziąć dowolny: mleczny, biały, nawet drażetki M & amp; Ms są świetne.
nawet do ciasteczek możesz dodać orzechy i trochę grubej soli morskiej, będzie jeszcze smaczniej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g