Charlotte z jabłkami i żurawiną na skrobi

Prosty przepis na pyszną Charlotte z jabłkami i żurawiną. Bardzo prosty przepis na bardzo smaczną Charlotte z jabłkami i żurawiną. Przygotowanie zajmie trochę wysiłku i czasu, a ciasto okaże się pachnące, delikatne i bujne.
Priprava ClubAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 77 % 24 g
122 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jabłka dokładnie opłucz, usuń rdzeń i pokrój w kliny. Zwykle nie obieram jabłek, ale po prostu je cienko kroję. Ale oczywiście możesz je wyczyścić-to już, jak mówią, kwestia gustu. Kiedy robię ciasto, przenoszę jabłka do hermetycznego pojemnika - więc nie ciemnieją.

oddziel żółtka od białek, ubij żółtka blenderem lub mikserem, aż masa się wybieli. Białka powinny znajdować się w czystym i idealnie suchym naczyniu. Wstaw je na chwilę do lodówki.

po ubiciu do żółtek przesiej mąkę, skrobię. Dodaj również proszek do pieczenia i wanilinę do smaku. Ponownie dokładnie ubij wszystko mikserem.

w schłodzonych białkach po schłodzeniu dodaj małą szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. To dzięki tej szczypcie proteiny wspinają się na mocne szczyty. Najpierw ubijaj białka na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość do wysokiej. Najpierw ubij białka na puszystą pianę, a następnie dodaj do nich cukier i kontynuuj ubijanie, aż osiągną mocne szczyty.

w małych porcjach dodaj białka do ciasta, delikatnie mieszając ciasto łyżką lub szpatułką w kierunku od dołu do góry. Na tym etapie nie można ubijać ciasta trzepaczką. W rezultacie masa okaże się delikatna i bardzo przewiewna.

przykryj formę pergaminem, posmaruj olejem. Jeśli masz wysokiej jakości pergamin, możesz tego nie robić. Połóż jabłka na dnie formy, posyp je cynamonem (jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń ten krok) i żurawiną, przykryj je ciastem na wierzchu.

wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie musisz wkładać ciasta do zimnego piekarnika, w przeciwnym razie po prostu nie wzrośnie. Przez pierwsze 15 minut po włożeniu ciasta Nie otwieramy piekarnika z tego samego powodu.
pieczenie Charlotte w małej formie zajmuje mi około 20-30 minut. Aby sprawdzić gotowość Charlotte, można ją przebić wykałaczką lub drewnianym szpikulcem - muszą wyjść z ciasta suche. Następnie pozwól Charlotte ostygnąć i pokrój na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy